Στην άσφαλτο επιστρέφει το ελληνικής παραγωγής Pony!

Στην άσφαλτο επιστρέφει το ελληνικής παραγωγής Pony!

H NAMCO από τη Θεσσαλονίκη επανακυκλοφορεί μετά από τρεις δεκαετίες το θρυλικό όχημα.

Δυναμικό comeback στα ελληνικά μονοπάτια αναμένεται να κάνει το τετράτροχο pony, το αυτοκίνητο «θρύλος» που μεσουρανούσε τις δεκαετίες του ’70-’80 και επί σειρά ετών παραγόταν από την εταιρεία NAMCO στη Θεσσαλονίκη.

Η είδηση ήρθε να αναστατώσει τον χώρο του αυτοκινήτου, ο οποίος έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της NAMCO, Πέτρου Κοντογούρη, στο ΑΠΕ, στόχος της εταιρείας είναι η διαμόρφωση της παραγωγής στα 24 οχήματα ημερησίως -από 10 περίπου στο παρελθόν- τα οποία  θα προορίζονται σε Αίγυπτο και τις χώρες του Μαγκρέμπ.

Το ανανεωμένο Pony θα δημιουργηθεί κατά τα πρότυπα των προηγούμενων εκδόσεων, θα φέρει τα ίδια χαρακτηριστικά και το  κόστος θα διαμορφώνεται στα 7.000 ευρώ, ποσό που θεωρείται οικονομικά ανεκτό συγκριτικά με αυτό της πλειονότητας των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Πέραν της ανταγωνιστικής τιμής, στα θετικά συγκαταλέγεται και η ευελιξία του αμαξώματος να δεχθεί πολλούς και διαφορετικούς κινητήρες.

Διαβάστε ακόμη: Μπόνους 2,5 εκατ. ευρώ για τους εργαζόμενους της «Καρέλιας ΑΕ»

Η συμβολή της NAMCO στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας -σε έναν κλάδο ο οποίος έχει ισχνή παρουσία σε επίπεδο παραγωγής στη χώρα μας- είναι μεγάλη. H National Motor Company ιδρύθηκε από τους αδερφούς Κοντογούρη το 1950 και αρχικά λειτούργησε με την επωνυμία FARCO, όπου είχε ποσοστό και η αμερικανική Chrysler, με την οποία παρήγαγαν από κοινού το FARMOBIL, ένα όχημα πολλαπλών χρήσεων με αερόψυκτο κινητήρα BMW 700cc.

Για κάποιο χρονικό διάστημα η διοίκηση σταμάτησε την παραγωγή και το 1971 επαναλειτούργησε με την επωνυμία NAMCO. Το ελαφρύ αυτοκίνητο NAMCO Pony-Citroën που παρήγαγε κατά τη χρονική περίοδο 1972-1983 χάρισε στην ελληνικών συμφερόντων εταιρεία την ταυτότητά της στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως οι αδελφοί Κοντογούρη πολύ πριν το Pony και το FARMOBIL, είχαν επιχειρήσει τη  δεκαετία του ’50 στη Γερμανία να βγάλουν στους δρόμους ένα φορτηγό ονόματι «Hellas».

Η NAMCO, μεταξύ άλλων, παρήγαγε επίσης τα ειδικά οχήματα AGRICAR, τύπου παρομοίου του UNIMOG, 4×4 και 6×6, ελαφρά φορτηγά DAEWOO, Λεωφορεία παντός είδους EUROBUS, εργοταξιακά βαρέως τύπου TATRA και οχήματα στρατιωτικά, όπως το URO Ισπανίας.

Διαβάστε ακόμη: Η κρίση δεν «ράγισε» την υαλουργία Yioula

Το αρχικό σχέδιο για το Pony δημιουργήθηκε από μία ομάδα Γάλλων μηχανικών με σκοπό ένα παγκόσμιο, χαμηλού κόστους αυτοκίνητο που θα χρησιμοποιούσε ως βάση του τα μηχανικά μέρη του Citroen 2CV. Η Namco ορίστηκε ως ελληνική ανάδοχος του μοντέλου από τη Citroën και η απόφαση συνοδεύτηκε από ένα εργοστάσιο που κατασκευάστηκε ειδικά για το σκοπό αυτό στη Θεσσαλονίκη. Παράχθηκαν περίπου 40.000 NAMCO Pony-Citroën σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα (δεν επρόκειτο για απλή συναρμολόγηση, αλλά για ένα όχημα κατά 67% ελληνικό), τα οποία διοχετεύτηκαν σε 14 χώρες του εξωτερικού.

Ασυναγώνιστο για την εποχή του, είχε κόστος λειτουργίας και συντήρησής που αντιστοιχούσε στο 1/5 ενός τζιπ μεγάλου κυβισμού. «Οπαδοί» του εν λόγω οχήματος ήταν ο Ελληνικός Στρατός, η Πολεμική αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.

Η εξωτερική του εμφάνιση δεν είναι το δυνατό του σημείο. Το design θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως λιτό και απέριττο. Ενδεικτικό είναι δε το σχόλιο ενός Γερμανού δημοσιογράφου που κάποτε είχε γράψει πως «το Pony είναι τόσο άσχημο που είναι πάντα ωραίο!». Άλλωστε, ακόμη και σήμερα, 40 -σχεδόν- χρόνια μετά την παρουσίασή του, το Pony διατηρεί το δικό του, φανατικό κοινό.

Κατά κοινή ομολογία η είδηση ότι το εργοστάσιο της NAMCO θα «πάρει και πάλι φωτιά» μόνο θετική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ειδικά σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος κλείνουν η μια μετά την άλλη.

Διαβάστε ακόμη: Ο ομογενής που ανάγκασε την Apple να τον «εξαγοράσει»