Στην κρίση του SSM το σχέδιο Στουρνάρα για τα κόκκινα δάνεια

Στην κρίση του SSM το σχέδιο Στουρνάρα για τα κόκκινα δάνεια

Προειδοποίηση για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετουμένων δανείων από μεγάλους τραπεζικούς οργανισμούς. 

«Συναγερμός» έχει σημάνει σε Αθήνα και Ευρώπη καθώς ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις με τις ευρωπαϊκές Aρχές για την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) που αφορά στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Στη Φρανκφούρτη τη Δευτέρα παρουσιάστηκε το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE’s) της Τράπεζας της Ελλάδος και οι πρώτες αντιδράσεις από την ηγεσία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) ήταν θετικές.

Το σχέδιο Στουρνάρα

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας επεξεργάστηκε με τους στενούς του συνεργάτες σχέδιο δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 42 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από την δεξαμενή των καταγγελμένων δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών).

Τα εν λόγω δάνεια θα μεταφερθούν σε μια εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) και οι τράπεζες θα εισφέρουν με αναβαλλόμενο φόρου ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Το σχέδιο αποσκοπεί στην δραστική μείωση των NPE’s στο μισό από ο,τι είναι σήμερα

O προβληματισμός των τραπεζών είναι πώς τέσσερις τράπεζες με τέσσερα διαφορετικά μοντέλα στρατηγικής για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους θα μπορέσουν να λειτουργήσουν υπό ένα ενιαίο σχήμα.

Morgan Stanley: Θετική αλλά…

Η Morgan Stanley χαρακτήρισε την πρόταση θετική, διατυπώνοντας παράλληλα μια σειρά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την τιμή βάσει της οποίας θα μεταβιβαστούν τα δάνεια στο όχημα ειδικού σκοπού (SPV) και το κατά πόσον η διαφορά στην αξία μεταβίβασης των κόκκινων δανείων και στην κάλυψη που δίνεται, μέσω της μεταφοράς και του αναβαλλόμενου φόρου, είναι επαρκής τόσο για τους υποψήφιους επενδυτές όσο και για τις ίδιες τις τράπεζες.

Η Goldman Sachs

Μια πρώτη αποτίμηση του σχεδίου της ΤτΕ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων επιχείρησε και η Goldman Sachs.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων θα υποχωρήσει στο 33% από 48% το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Και πάλι όμως θα είναι εκ των υψηλότερων στην Ευρώπη.

Παράλληλα σημειώνει ότι η αποτίμηση των κόκκινων δανείων εκτιμάται στα 23 λεπτά του ευρώ, αρκετά χαμηλότερα δηλαδή από τα τρέχοντα επίπεδα στην αγορά (51 λεπτά ανά ευρώ), αλλά υψηλότερα από τα επίπεδα, στις πιο πρόσφατες συμφωνίες πώλησης (18-20 λεπτά ανά ευρώ).

«Καμπανάκι» από Bloomberg

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει μία ακόμα χρηματοπιστωτική κρίση εάν δεν μπορεί να αποτρέψει το καθοδικό σπιράλ των τραπεζών της, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, σε ανάλυσή του μετά την παρουσίαση του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος για την μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Το Bloomberg επισημαίνει πως η Αθήνα προσπαθεί να βρει τρόπο να «σώσει τις τράπεζές της, ξανά», προσθέτοντας πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ανάκαμψη της οικονομίας.