«Στο 1 τρισεκατομμύριο ευρώ κοστολογείται το Grexit»

«Στο 1 τρισεκατομμύριο ευρώ κοστολογείται το Grexit»

Μυστικές εκθέσεις αποκαλύπτουν τον αντίκτυπο ενός Grexit στην παγκόσμια οικονομία.

Σειρά μυστικών εκθέσεων έχουν συντάξει οι περισσότεροι από όσους συμμετέχουν στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, προσπαθώντας να κοστολογήσουν τις συνέπειες που θα έχει πιθανή έξοδος της χώρας μας από το ευρώ για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, το οποίο επικαλείται σχετική αναφορά του πρακτορείου Reuters, το ποσό στο οποίο αναμένεται να ανέλθει το κόστος ενδεχόμενης χρεοκοπίας της χώρας μας, φτάνει το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ και μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη αρχίσει ασκήσεις προσομοίωσης με στόχο να διαπιστώσει τις αντοχές του ευρωπαϊκού τραπεζικού οικοδομήματος σε περίπτωση Grexit.

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην οποία προσομοιώνονται πιθανά σενάρια, υπολογίζει πως μόνο για την Ιταλία το κόστος θα διαμορφωθεί μεταξύ 61,2 δισεκατομμυρίων έως 81 δισεκατομμυρίων ευρώ- ποσό που αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ της χώρας. Για τη Γερμανία, το κόστος της εξόδου της χώρας μας από το ευρώ υπολογίζεται πως θα ανέλθει σε περισσότερα από 120 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για τη Γαλλία θα διαμορφωθεί στα 90 δισεκατομμύρια ευρώ και για την Ισπανία στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παρά το γεγονός πως οι αναλυτές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν κρίνουν εφικτό τον υπολογισμό του ακριβούς μεγέθους των συνεπειών ενός Grexit, σημειώνουν πως πέραν των οικονομικών θεμάτων που θα ανακύψουν, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα εγείρει και σειρά νομικών ζητημάτων.