Στο απόλυτο χάος βυθίζεται το Ιράκ – Στα χέρια ανταρτών η Μοσούλη

Στο απόλυτο χάος βυθίζεται το Ιράκ – Στα χέρια ανταρτών η Μοσούλη

Η Αλ Κάιντα απλώνει το «δίχτυ» της στη χώρα, καθώς οι τζιχαντιστές αντάρτες κατέλαβαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη - Ανήμπορη να κάνει κάτι η κυβέρνηση.

Ένα βαρύτατο πλήγμα για την κυβέρνηση του Ιράκ κατάφεραν σήμερα ένοπλοι αντάρτες που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Μοσούλη.

Με τον ιρακινό στρατό να δείχνει ανήμπορος να σταματήσει την προέλασή τους, οι τζιχαντιστές ανάρτες που διατηρούν στενές σχέσεις με την Αλ Κάιντα -η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» (ISIS) και οι σύμμαχοί της- πραγματοποιούν εδώ και μία εβδομάδα μπαράζ επιθέσεων σε πόλεις και κωμοπόλεις του βόρειου Ιράκ, αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς στο διάβα τους.

Εκατοντάδες ένοπλοι πραγματοποίησαν στη διάρκεια της νύχτας νέα έφοδο εναντίον της Μοσούλης, πρωτεύουσας του βορρά, που απέχει περί τα 350 χλμ. από τη Βαγδάτη και κατάφεραν, ύστερα από μάχες με τον στρατό και την αστυνομία, να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την έδρα του κυβερνήτη, των φυλακών και των τηλεοπτικών σταθμών, πριν από την πλήρη πτώση της πόλης.

Σύμφωνα με ιρακινούς αξιωματούχους, οι δυνάμεις ασφαλείας εγκατέλειψαν τα οχήματά τους, ενώ αστυνομικά τμήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες. «Η πόλη της Μοσούλης διαφεύγει στο εξής του ελέγχου του κράτους και είναι στα χέρια των ανταρτών», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

Η Μοσούλη  αποτελεί τη δεύτερη πόλη της χώρας που πέφτει εξ ολοκλήρου στα χέρια των ανταρτών, μετά την πόλη της Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης τον Ιανουάριο. Οι αντάρτες έθεσαν επίσης υπό τον έλεγχό τους ένα μέρος της πόλης Ραμάντι, γειτονικής της Φαλούτζα, με αποτέλεσμα να θεωρείται πως έχουν τον έλεγχο πλέον σε ολόκληρη την επαρχία της Νινευή στο βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ιρακινού κοινοβουλίου, επόμενος στόχος των ανταρτών είναι η όμορη επαρχία Σαλαχεντίν. «Ολόκληρη η βόρεια επαρχία Νινευή έπεσε στα χέρια των ανταρτών», δήλωσε ο Ουσάμα Αλ-Νουτζάιφι σε συνέντευξη Τύπου, έπειτα από μια πρώτη ανακοίνωση αξιωματούχων για την κατάληψη της πόλης της Μοσούλης. Είναι η πρώτη φορά που οι αντάρτες θέτουν υπό τον έλεγχο τους μια ολόκληρη επαρχία της χώρας.

Εν τω μεταξύ 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 54 τραυματίστηκαν σήμερα από επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα κατά την διάρκεια μιας κηδείας που γινόταν σε ένα κοιμητήριο της Μπακούμπα, πρωτεύουσας της επαρχίας Ντιγιάλα που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

Περισσότεροι από 4.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις αρχές του έτους στο Ιράκ, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, το οποίο στηρίχθηκε σε ιατρικές πηγές και άλλες της ασφάλειας.

Διαβάστε ακόμη:

Τι γυρεύουν οι Έλληνες επιχειρηματίες στο Ιράκ;

Το Ιράκ μέσα από τα μάτια της Heather Raffo

Οι εκλογές στο Ιράκ μέσα από φωτογραφίες