Στο «κόκκινο» παραμένει το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ

Στο «κόκκινο» παραμένει το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ

Ο αριθμός των αμερικανικών προβληματικών τραπεζών δεν συρρικνώνεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Ο αριθμός των αμερικανικών τραπεζών που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν είναι μικρότερος τώρα απ’ ότι στις αρχές της κρίσης. Θετική η εξέλιξη, σωστά; Όχι ακριβώς, αφού οι κανονισμοί που είχαν στόχο να ενδυναμώσουν τις τράπεζες, αφήνουν τις ΗΠΑ με τα περισσότερα μικρά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «στο κόκκινο». Έτσι, σήμερα υπάρχουν 11 φορές περισσότερες προβληματικές τράπεζες απ’ ότι στις αρχές του 2007, πριν ξεσπάσει η κρίση.

Ο αριθμός δε μειώνεται αρκετά γρήγορα, πράγμα ιδιαίτερα περίεργο δεδομένου ότι είναι λίγα τα σημάδια της οικονομικής κρίσης σε άλλους τομείς: ο δείκτης Dow Jones για παράδειγμα έφτασε πρόσφατα σε νέα ύψη – ρεκόρ, η όρεξη έχει αρχίσει πάλι να ανοίγει στη Γουόλ Στρητ για τους τύπους αυτούς των επικίνδυνων δανείων και των δομημένων προϊόντων που δημιούργησαν το πρόβλημα, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια καταγράφουν μεγάλα κέρδη πουλώντας κι αγοράζοντας ενυπόθηκα δάνεια, ενώ οι δυο μεγάλοι κρατικοί οργανισμοί Fannie Mae και Freddie Mac που βρέθηκαν στην καρδιά της στεγαστικής κρίσης, είναι πάλι κερδοφόροι κι επιστρέφουν χρήματα στο υπουργείο Οικονομικών.

Παρ’ όλα αυτά ένας μεγάλος αριθμός τραπεζών εξακολουθεί να μαραζώνει. Τον Μάιο, η αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία ανακοίνωσε ότι 612 τράπεζες στις ΗΠΑ βρίσκονται «στο κόκκινο», αριθμός μειωμένος, μεν, από τις 651 που ήταν το 2012, αλλά πολλαπλάσιος από τις 50 που ήταν το 2007. Μέχρι τα τέλη του 2009, μεσούσης της κρίσης, οι προβληματικές τράπεζες ήταν 702 και εκτοξεύτηκαν στις 884 το 2010.

Διαβάστε: Υπερδιπλασίασε τα κέρδη της η Credit Suisse

Από εκεί και πέρα η πορεία είναι πτωτική, αλλά με πολύ βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με άλλες οικονομικές κρίσεις του παρελθόντος. Για παράδειγμα στην προηγούμενη μεγάλη κρίση στις ΗΠΑ, ο αριθμός των προβληματικών τραπεζών εκτοξεύτηκε το 1990, φθάνοντας τις 1.496. Δύο χρόνια μετά το τέλος της ύφεσης, στις αρχές του 1991, η λίστα είχε μειωθεί κατά 60%.

Η τελευταία περίοδος ύφεσης έχει επίσημα τελειώσει σχεδόν τέσσερα χρόνια τώρα, ωστόσο ο αριθμός των ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα έχει μειωθεί μόνο κατά 30%. Οι περισσότερες από τις τράπεζες που βρίσκονται στη λίστα είναι σχετικά μικρές και κατά μέσο όρο έχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 350 εκατομμυρίων δολαρίων, όταν η JPMorgan, ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στις ΗΠΑ, αξίζει 2 τρισ. δολάρια.

Μέρος του προβλήματος μπορεί να είναι και το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δεν ενδιαφέρεται να βοηθήσει τις μικρές τράπεζες να ανακάμψουν, όσο στο παρελθόν, επειδή αφενός δεν παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στην οικονομία και αφετέρου διότι τα πακέτα διάσωσης τους έχουν αποδειχθεί, ως επί το πλείστον, αποτυχημένα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, 107 από τις τράπεζες στην προβληματική λίστα πήραν χρήματα από την κυβέρνηση, ωστόσο χορηγούν λιγότερα δάνεια από άλλες που δεν εντάχθηκαν σε προγράμματα διάσωσης. Όπως επισημαίνει ο βετεράνος αναλυτής Τομ Μπράουν, οι μικρές τράπεζες παραμένουν περισσότερο επικεντρωμένες στο τοπικό εμπόριο και την αγορά ακινήτων απ’ ότι οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές τους κι επομένως κινδυνεύουν περισσότερο να «πέσουν» στην επόμενη κρίση.

«Προς το παρόν», λέει ο Μπράουν, «η κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί στη σύνταξη κανονισμών που θα διασφαλίσουν ότι οι μεγάλες τράπεζες δεν θα κινδυνεύσουν ξανά με κατάρρευση. Ωστόσο, αυτοί οι κανονισμοί είναι που δυσκολεύουν την ανάκαμψη των μικρότερων ιδρυμάτων κι αυτό είναι το αντάλλαγμα που καλούνται να πληρώσουν».