Στο «ναδίρ» η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ

Στο «ναδίρ» η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ

Τριάντα ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες χωρίζουν τον Γάλλο πρόεδρο από τον νέο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, που φαίνεται να «κατακτά» τους Γάλλους.

Σε ιστορικό χαμηλό έπεσε η δημοτικότητα του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έπεσε τον Απρίλιο, υποχωρώντας κατά πέντε μονάδες στο 18%, την ώρα που ο νέος πρωθυπουργός Μανουέλ Βάλς δείχνει να έχει ποσοστό δημοτικότητας 58%

Σύμφωνα με το μηνιαίο βαρόμετρο για την Journal du Dimanche, το 2% των ερωτηθέντων είναι «πολύ ικανοποιημένοι» με τον Φρανσουά Ολάντ και το 16% «μάλλον ικανοποιημένοι», ενώ το 44% λένε ότι είναι «μάλλον δυσαρεστημένοι» και το 38% «πολύ δυσαρεστημένοι».

Η δημοτικότητα του Ολάντ ποτέ δεν είχε κατρακυλήσει τόσο χαμηλά, καθώς η προηγούμενη χαμηλότερη μέτρηση της δημοτικότητας του προέδρου ήταν στο 20% τον Νοέμβριο του 2013 και επίσης η ίδια τον Φεβρουάριο του 2014. Τον περασμένο μήνα η δημοτικότητά του ανέκαμψε ελαφρώς στο 23%, σύμφωνα με το βαρόμετρο.

Όσο για τον Μανουέλ Βάλς -του οποίου η δημοτικότητα μετρήθηκε για πρώτη φορά υπό την ιδιότητά του ως πρωθυπουργού- με το 58% είναι ο πιο δημοφιλής επικεφαλής της κυβέρνησης στην αρχή της θητείας του. Για λόγους σύγκρισης, ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν (πρωθυπουργός του Ζακ Σιράκ) τον Ιούνιο του 2005, είχε δείκτη δημοτικότητας 44% και ο Λοράντ Φαμπιούς 29% τον Αύγουστο του 1984.

Ιδιαίτερα, επισημαίνει το βαρόμετρο, η διαφορά των 40 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ της δημοφιλίας του προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού δεν έχει παρατηρηθεί από το 1958. Η μεγαλύτερη διαφορά στο παρελθόν ήταν 21 μονάδες μεταξύ του Νικολά Σαρκοζί στο 37% και του Φρανσουά Φιγιόν στο 58% το Μάρτιο του 2008 .

Η μέτρηση διεξήχθη τηλεφωνικά από τις 4 έως τις 12 Απριλίου σε δείγμα 1.909 ατόμων αντιπροσωπευτικό του γαλλικού πληθυσμού ηλικίας 18 ετών και άνω.

Διαβάστε ακόμη:

Ο «Σαρκοζί των σοσιαλιστών» έχει το πιο δύσκολο έργο

Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός ο Μανουέλ Βαλς

Νέο tweet αναστατώνει τον Φρανσουά Ολάντ