Στο στόχαστρο η Samsung για «βρώμικο παιχνίδι»

Στο στόχαστρο η Samsung για «βρώμικο παιχνίδι»

Η εταιρεία αντιμέτωπη με κυρώσεις για το τέχνασμά της εναντίον της Apple.

Η ακροαματική διαδικασία για τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων της Apple είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 22 Οκτωβρίου.

Πριν από τη μεγάλη δίκη για κλοπή πατέντας από την Apple και το πρόστιμο του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που επιβλήθηκε στην Samsung – που ακόμα δεν έχει πληρωθεί – οι δικηγόροι της Samsung είχαν ζητήσει τις συμφωνίες που είχε συνάψει η Apple για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας της με τη Nokia, την Ericson, τη Sharp και τη Philips.

Η Apple συμμορφώθηκε, όπως ήταν νομικά υποχρεωμένη να κάνει, χαρακτηρίζοντας τα έγγραφα «Άκρως Εμπιστευτικά – Μόνο για τους Δικηγόρους» και έχοντας εμπιστοσύνη ότι η προστασία του δικαστηρίου – και η απειλή κυρώσεων – θα κρατούσε τις πληροφορίες αυτές μακριά από τα μάτια της διευθυντικής ομάδας της Samsung.

Η απειλή δε λειτούργησε. Με μια αυστηρή δικαστική απόφαση ο Δικαστής Πωλ Γκρούαλ περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο τα καλά φυλασσόμενα μυστικά της Apple διέρρευσαν από τους δικηγόρους της Samsung σε έναν ειδικό μάρτυρα, επέστρεψαν στη Samsung δίχως προστασία, ανέβηκαν σε ένα ιστότοπο ανταλλαγής αρχείων FTP στον οποίο είχαν πρόσβαση τουλάχιστον 50 υπάλληλοι της Samsung, και τελικά κατέληξαν στα χέρια ενός εκ των διευθυντικών στελεχών της Samsung, του Δρ. Αν.

Apple Vs Samsung: Αντίπαλοι στα δικαστήρια, συνέταιροι στις business

Στη διάρκεια μιας συνάντησης στις 4 Ιουνίου με τον Υπεύθυνο Πνευματικής ιδιοκτησίας της Nokia, Πωλ Μέλιν, ο Δρ. Αν είπε ότι είχαν έρθει στην κατοχή του από τους δικηγόρους οι όροι της συμφωνίας για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας μεταξύ της Nokia και της Apple. Και για να αποδείξει ότι έλεγε την αλήθεια, παρέθεσε το εμπιστευτικό έγγραφο λέγοντας στον Μέλιν ότι «όλες οι πληροφορίες διαρρέουν».

Η Nokia παραπονέθηκε και απαίτησε την επιβολή κυρώσεων. Και ο δικαστής Γκρούαλ έβγαλε μια απόφαση που ξεκινούσε με τα παρακάτω λόγια:

«Επανειλημμένα σε περιπτώσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας μεταξύ ανταγωνιστών, οι διάδικοι δεν είναι πρόθυμοι να παραδώσουν εμπιστευτικές πληροφορίες στις νομικές ομάδες των αντιδίκων τους. Φοβούνται, μεταξύ άλλων, ότι οι δικηγόροι δε θα διαφυλάξουν καλά τις πληροφορίες από τους ανταγωνιστές που εκπροσωπούν. Και κάθε φορά, το δικαστήριο καθησυχάζει τις ανησυχίες αυτές εκδίδοντας μια προστατευτική διάταξη η οποία θα κρατήσει τις πληροφορίες αυτές μακριά από τα χέρια των ανταγωνιστών.

Ένας τυπικός παρατηρητής μπορεί να αναρωτηθεί με ποιο μαγικό τρόπο η προστατευτική διάταξη επιτρέπει στους δικηγόρους την πρόσβαση στις πληροφορίες για τη διεξαγωγή της δίκης δίχως να ενθαρρύνει την άνομη χρήση από τους πελάτες τους.

Η απάντηση δεν είναι μαγική: οι εμπιστευτικές πληροφορίες παραμένουν εμπιστευτικές επειδή οι δικηγόροι και οι πελάτες τηρούν τις εντολές του δικαστηρίου. Αν παραβούν αυτόν τον βασικό κανόνα, οι εξασφαλίσεις που προσφέρει το δικαστήριο καθίστανται ανούσιες. Υπάρχουν λόγοι να υποθέσει κανείς ότι οι εντολές αυτές έχουν παραβιαστεί σε αυτή την υπόθεση».

Διαβάστε ακόμη:Κέρδισε αυτόν τον «γύρο» η Apple

Η τελευταία πρόταση είναι γενναιόδωρη διότι, όπως καθιστά σαφές ο Δικαστής Γκρούαλ, θεωρεί ότι η Samsung όχι μόνο παραβίασε την εντολή αλλά προσπάθησε και να το συγκαλύψει. Η Samsung προσφέρθηκε να διεξάγει εσωτερική έρευνα, μια πρόταση που ο Δικαστής απέρριψε ως «ανεπαρκή». Ο Δικαστής Γκρούαλ διέταξε τη Samsung να παράσχει τις πληροφορίες που λείπουν – και να είναι ο Δρ. Αν διαθέσιμος να καταθέσει – το αργότερο μέχρι τις 16 Οκτωβρίου. Η ακροαματική διαδικασία έχει προγραμματιστεί για τις 22 Οκτωβρίου.

Αν επιβληθούν κυρώσεις στη Samsung, δε θα είναι η πρώτη φορά. Η εταιρεία έχει μακρά παράδοση στο «βρώμικο» παιχνίδι από το 2004.