Στον ΟΗΕ το ζήτημα των ψηφιακών παρακολουθήσεων από τις ΗΠΑ

Στον ΟΗΕ το ζήτημα των ψηφιακών παρακολουθήσεων από τις ΗΠΑ

Σχέδιο απόφασης για τον περιορισμό της κατασκοπίας από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θα καταθέσουν Γερμανία και Βραζιλία.

Σχέδιο απόφασης  της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να περιορίσουν την ανεξέλεγκτη, κατά πως φαίνεται, παρακολούθηση των ψηφιακών επικοινωνιών από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, φαίνεται πως ετοιμάζουν και σκοπεύουν να θέσουν προς ψήφιση στη Γ. Σ. των 193 κρατών-μελών του ΟΗΕ από κοινού οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας και της Γερμανίας.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έχουν καταδικάσει έντονα τα προγράμματα μαζικής κατασκοπείας από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, μετά τις αποκαλύψεις πως η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) παρακολουθούσε και τις επικοινωνίες των ιδίων. «Η απόφαση αυτή θα συγκεντρώσει τεράστια υποστήριξη στη Γενική Συνέλευση, αφού σε κανέναν δεν αρέσει να τον κατασκοπεύει η NSA», προέβλεψε δυτικός διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Διαβάστε ακόμη: Με τέτοιους φίλους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς;

Οι αποφάσεις της ΓΣ του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικές, αντίθετα με τις αποφάσεις του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας. Όμως, οι αποφάσεις της οι οποίες συγκεντρώνουν ευρεία υποστήριξη συχνά φέρουν ειδικό ηθικό και πολιτικό βάρος.

Η Μέρκελ απαίτησε η Ουάσινγκτον να συμφωνήσει στη σύναψη μιας συμφωνίας «μη κατασκοπείας» με το Βερολίνο και το Παρίσι ως τα τέλη της χρονιάς και πρόσθεσε ότι θέλει να δει πράξεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, όχι να ακούσει απλώς διαβεβαιώσεις ή συγγνώμες.

Τον περασμένο μήνα η Ρούσεφ, η οποία εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία στην ετήσια σύνοδο της ΓΣ του ΟΗΕ, επέκρινε τις ΗΠΑ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου λόγω της κατασκοπείας στην οποία προβαίνουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, και περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, την παρακολούθηση του προσωπικού της λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η Ρούσεφ εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά της ακυρώνοντας μια επίσημη κρατική επίσκεψη στις ΗΠΑ που ήταν προγραμματισμένη για αυτόν τον μήνα, μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις της NSA στη Βραζιλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: «Οι σοβαρότερες διαρροές στην ιστορία»