Στουρνάρας: Είχα προειδοποιήσει για τα capital controls

Στουρνάρας: Είχα προειδοποιήσει για τα capital controls

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δηλώνει πως ουδέποτε πίστεψε ότι θα γίνει grexit.

Σε συνέντευξή του το βράδυ της Τρίτης, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στις κρίσιμες στιγμές της διαπραγμάτευσης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε πως: «Η υπόσχεση για ελάφρυνση του χρέους δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα και ελπίζω όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τους δανειστές να προχωρήσει» και προσέθεσε:

«Η ελληνική πλευρά είχε πιέσει για το θέμα του χρέους. Το ΔΝΤ τότε πίεζε για κούρεμα αλλά δεν θέλει να κάνει το ίδιο στα δικά του δάνεια. Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι Ιφιγένεια στο θέμα. Θα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους. Ενώ πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα οι εταίροι υπαναχώρησαν στο θέμα του χρέους με άλλοθι ότι δεν προχωρήσαμε σε θέματα μεταρρυθμίσεων. Ήταν λάθος των εταίρων που δεν το προχώρησαν και ελπίζω ότι τώρα μετά την πρώτη αξιολόγηση θα το κάνουν».

Για το grexit επισήμανε: «ουδέποτε πίστεψα όταν ανέλαβα το υπουργείο Οικονομικών ότι θα γίνει Grexit. Στρωθήκαμε στη δουλειά και μετά από μήνες διαπραγματεύσεων φτάσαμε σε συμφωνία και η οικονομία γύρισε σε ανάπτυξη και βγήκε στις αγορές».

Ερωτηθείς για τα capital controls απάντησε: «Είχα προειδοποιήσει εγκαίρως για τον κίνδυνο των capital controls, είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, ενώ για το δημοψήφισμα ενημερώθηκα Παρασκευή βράδυ από τον Γιάννη Δραγασάκη. Είχα μηνύματα ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Είχαμε μηνύματα από την Φρανκφούρτη αλλά και από τα άτυπα Eurogroup» και συμπλήρωσε:

«Υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση ο οποίος δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, μετά το δημοψήφισμα η κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι η αυτή η στάση δεν οδηγεί πουθενά.

Τα capital controls είχαν μικρότερες επιπτώσεις. Η ύφεση είναι πολύ μικρότερη, και αυτό είναι πολύ καλό αποτέλεσμα. Είμασταν τυχεροί γιατί ο τουρισμός πήγε πολύ καλά, ενώ το πετρέλαιο ήταν χαμηλά. Παράλληλα πολύς κόσμος προχώρησε σε καταναλωτικές δαπάνες και στήριξε την οικονομία.

Κανείς δεν μπορεί να πει πότε θα αρθούν τα capital controls. Κλειδί είναι η αξιολόγηση. Αν γίνει γρήγορα μπορεί να αρθούν φέτος».