Στουρνάρας: Το κράτος δεν μπορεί να διατηρεί το μονοπώλιο των συντάξεων

Στουρνάρας: Το κράτος δεν μπορεί να διατηρεί το μονοπώλιο των συντάξεων
O äéïéêçôÞò ôçò ÔñÜðåæáò ôçò ÅëëÜäáò ÃéÜííçò ÓôïõñíÜñáò ìéëÜåé êáôÜ ôç äéÜñêåéá ôçò åêäÞëùóçò ôçò ¸íùóçò Áóöáëéóôéêþí Åôáéñéþí ÅëëÜäïò ìå èÝìá: «1907-2019: Óôï ìÝëëïí ìå áóöÜëåéá», ôçí Ôñßôç 26 Öåâñïõáñßïõ 2019, óôï ÌÝãáñï ÌïõóéêÞò Áèçíþí. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ

Να αναλάβει αυξημένο ρόλο στους επαγγελματίες και η ιδιωτική ασφάλιση, ζήτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η ιδιωτική ασφάλιση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική ασφάλιση, μπορεί, όμως, και πρέπει να λειτουργήσει συμπληρωματικά, επεσήμανε ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε την συμπλήρωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, που συσσωρεύονται στο πλαίσιο ενός δημόσιου συστήματος του πρώτου πυλώνα, με ένα σύστημα επαγγελματικής ασφάλισης του δεύτερου πυλώνα και με προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα του τρίτου πυλώνα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος υπό προϋποθέσεις, το σύστημα επαγγελματικής ασφάλισης θα μπορεί να εκπληρώνει το σκοπό του. Και μόνο τότε από την πλευρά του, ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης θα μπορούσε, κατόπιν ειδικής αδειοδότησης, να αναλάβει έναν αυξημένο ρόλο ως φορέας διαχείρισης επαγγελματικών ταμείων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστήριξε, είναι αναγκαίο να συναινέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και να κατανοήσουν τους ρόλους τους. «Το μεν κράτος δεν μπορεί πλέον να επιμένει να διατηρεί το μονοπώλιο των συνταξιοδοτικών παροχών. Οι δε εργοδότες πρέπει να αντιληφθούν ότι η υποχρέωσή τους να παρέχουν ασφάλεια στους εργαζομένους τους υπερβαίνει το χρόνο της απασχόλησής τους, και υφίσταται και μετά τη συνταξιοδότησή τους” υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η επικείμενη ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα επαγγελματικά ταμεία (IORP II) προσφέρει μια πρώτης τάξεως εκσυγχρονιστική ευκαιρία, για να διασφαλιστεί ότι τα επαγγελματικά ταμεία θα λειτουργούν σωστά και θα εκπληρώνουν το σκοπό τους ως θεματοφύλακες των υποσχέσεων του εργοδότη προς τους εργαζόμενους, παρά ως ταμεία εναλλακτικά της κοινωνικής ασφάλισης.