Στουρνάρας: «Σημαντική η συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στην εξωστρέφεια»

Στουρνάρας: «Σημαντική η συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στην εξωστρέφεια»

Χαιρετισμός του υπουργού Οικονομικών σε γεύμα εργασίας στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει δείκτης ανάπτυξης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απευθύνοντας χαιρετισμό σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε η Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς, υπογραμμίζοντας τη σημαντική συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στη νέα εξωστρεφή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, ο υπουργός οικονομίας έκανε έκκληση στους Έλληνες εφοπλιστές να συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία.

Στην ναυτιλιακή βιομηχανία και στο θαλάσσιο εμπόριο, είπε ο κ. Στουρνάρας η θέση της Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική. Το 90% του εμπορίου γίνεται μέσω της θάλασσας και σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική ναυτιλία εντείνει το μήνυμα που εκπέμπει η Ελλάδα στους παγκόσμιους εταίρους της. Ως πολιτεία κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτιάξουμε τις υποδομές και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Διαβάστε ακόμη: Παγκόσμια ημέρα Ναυτιλίας στις 27 Σεπτεμβρίου

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στον σημαντικό ρόλο της Ναυτιλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τόνισε ότι η πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί να την ενισχύσει. Προωθούμε, είπε, τις συνδυασμένες μεταφορές πλοία-σιδηρόδρομος στα ελληνικά λιμάνια αρχίζοντας από τον ΟΛΠ. Παρόμοιος συνδυασμός έχει προγραμματιστεί και σε άλλα λιμάνια όπως της Αλεξανδρούπολης που θα έχει σιδηροδρομική σύνδεση, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κρουαζιέρα λέγοντας ότι σημειώνεται αύξηση της κίνησης της κρουαζιέρας στον Πειραιά. Θα βελτιωθούν οι υποδομές με την επέκταση του νότιου μέρους του επιβατικού λιμένα.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, είπε ότι: «ήταν τιτάνια η προσπάθεια της εφοπλιστικής κοινότητας για την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Δεν θέλω να πω περισσότερα αφού θα τα κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος, πρόσθεσε, ενώ είπε ακόμη άλλων πως υπάρχουν ενδείξεις ότι δημιουργούνται συνθήκες για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη: Η ελληνική ναυτιλία αψηφά την κρίση

Μετά τις ασφυκτικές συνθήκες, υπογράμμισε, ομαλοποιείται η κατάσταση όσον αφορά τη ρευστότητα. Είχαμε αύξηση κατά 10% των καταθέσεων σε σχέση με πέρσι και στόχος είναι η ρευστότητα να περάσει και στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. «Η Εθνική Τράπεζα κατέχει σημαντική θέση με 2 δισ. ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο και η στήριξη του ελληνικού εφοπλισμού είναι διαχρονική στρατηγικά, αφού συνεισφέρει σημαντικά στα αποτελέσματα της τράπεζας. Η εξασφάλιση του ρόλου της ελληνικής ναυτιλίας είναι κομβικής σημασίας για την Ελλάδα. Η ναυτιλιακή επιχείρηση πρέπει να είναι εξόχως ανταγωνιστική. Η σημασία της στον ευρωπαϊκό στόλο πρέπει να γίνει κατανοητή από τα ευρωπαϊκά όργανα. Η ναυτιλία για την Ελλάδα και την Ευρώπη έχει τεράστια διαπραγματευτική αξία. Ο Έλληνας εφοπλιστής δημιουργεί τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις», κατέληξε ο ίδιος.

Στο γεύμα εργασίας που παρέθεσε η Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς, παραβρέθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Φλωτης Πλέγας