Τα αυστηρά μηνύματα των Ευρωπαίων στον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Τα αυστηρά μηνύματα των Ευρωπαίων στον Ευκλείδη Τσακαλώτο
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Α) και ο Γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν (Δ) κάνουν δηλώσεις μετά την συνάντηση που είχαν στο Παρίσι, Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ/STR

Πώς υποδέχονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών αλλά και την επιθυμία του Μαξίμου για απαλλαγή από το ΔΝΤ.

Φρένο στις επιδιώξεις της κυβέρνησης να εκδιώξει το ΔΝΤ και να πετύχει μια γενναία ελάφρυνση χρέους βάζουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στις συναντήσεις τους με τον Έλληνα ομόλογό τους, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, αν και δεν παρέλειψε να πει πολύ καλά λόγια για τη μέχρι τώρα προσαρμογή της χώρας, επισήμανε ότι μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. “Η Φινλανδία θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση”, διεμήνυσε μέσω Τwitter αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθιστώντας σαφή τη θέση που θα κρατήσει από εδώ και πέρα το “γερμανικό μπλοκ”.

Όμως, την ίδια θέση κράτησε νωρίτερα και ο πιο ήπιων τόνων, Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. Και εκείνος ξεκαθάρισε δημοσίως, ενώπιον του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι “δεν τίθεται θέμα να διώξουμε το ΔΝΤ”.

Παράλληλα, ο πήχης των προσδοκιών γα την ελάφρυνση του χρέους μπαίνει ήδη πολύ χαμηλά και σε αυτή την περίπτωση από τον Μισέλ Σαπέν. “Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση η λύση που θα βρεθεί να υπερβαίνει τις κόκκινες γραμμές άλλων χωρών της Ευρωζώνης και θα πρέπει να είναι κοντά στα minimum που έχει ζητήσει το ΔΝΤ” ήταν η άποψη της φίλα προσκείμενης Γαλλίας.

Τα δύσκολα ξεκινούν από την Τρίτη, καθώς ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ποτέ δεν θεωρήθηκε εύκολος διαπραγματευτής, ενώ έχει εδώ και μέρες προειδοποιήσει ότι η διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να τελειώσει γρήγορα, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι οι Ευρωπαίοι θα εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους σε αυτή την πρώτη αξιολόγηση, καθώς θα συνοδευτεί από το δώρο της μείωσης του χρέους.

Όσο για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον οποίο κλείνει ο κύκλος των επαφών; Η κυβέρνηση ελπίζει να κάμψει τς αντιδράσεις του Δρ. Σόιμπλε για το ασφαλιστικό, όλοι όμως γνωρίζουν ότι στην καλύτερη περίπτωση αυτό που θα αποκομίσει θα είναι μία όχι και τόσο αιχμηρή δήλωση και, φυσικά, η παραπομπή για άλλη μια φορά στην Τρόικα και η απόρριψη της όποιας πολιτικής συζήτησης.