Τα δύσκολα έρχονται το Φθινόπωρο

Τα δύσκολα έρχονται το Φθινόπωρο
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος (Α) και ο Γιώργος Σταθάκης (Δ) στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, Αθήνα, Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Τα δύσκολα μέτρα που θα συνοδεύουν την πρώτη αξιολόγηση και τα αγκάθια που παραμένουν παρά τη συμφωνία στο Eurogroup. 

Πακέτο 86 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία με νέο δάνειο από τον ESM ήταν τελικά η απόφαση του Eurogroup, παρά τις γερμανικές πιέσεις για δάνειο-γέφυρα. Η Ελλάδα κατάφερε τελικά να επιτύχει την εκταμίευση δόσης 26 δισ. ευρώ, η οποία όμως θα εκταμιευθεί σε υποδόσεις και στη βάση υλοποίησης οροσήμων (milestones).

Έως την Πέμπτη αναμένεται να εκταμιευθούν 13 δισ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ, των δόσεων προς το Δ.Ν.Τ, αλλά και στην αποπληρωμή του δανείου-γέφυρα, ύψους 7,2 δισ. ευρώ, που έλαβε η Αθήνα μετά τη συμφωνία του Ιουλίου.

Άλλα 10 δισ. ευρώ προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών των τραπεζών και θα κατατεθούν από τον ESM σε έναν δεσμευμένο λογαριασμό στο Λουξεμβούργο. Τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ του πακέτου θα εκταμιευθούν σε υποδόσεις τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, ανάλογα με την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων.

Από το πακέτο των 26 δις περίπου 3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να αποπληρώσει το ελληνικό δημόσιο ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες, ωστε να πάρει ανάσα η πραγματική οικονομία.

Μέρος του νέου δανείου των 86 δισ. ευρώ θα αποτελέσουν και τα συνολικά 25 δισ.
ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του έτους, προκειμένου να αποφευχθεί το κούρεμα καταθέσεων. Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν ξεκάθαρος. Το κούρεμα των καταθέσεων αποκλείεται και το όποιο bail in θα αφορά μόνο τους senior ομολογιούχους.

Η απόφαση του Eurogroup δεσμεύει την Αθήνα να προχωρήσει άμεσα στις διαδικασίες για την ίδρυση του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, το σχέδιο για το οποίο θα πρέπει να παρουσιαστεί έως τα τέλη Οκτωβρίου και να εχει καταστεί λειτουργικό έως το τέλος του έτους. Σε αυτο θα μεταφερθούν ολα τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, αλλά και το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών που κατέχει το Δημόσιο. Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα
πρέπει να φθάσουν τα 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 προορίζονται για την
αποπληρωμή του χρέους.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη “αγκάθια”, που πρέπει να διευκρινιστούν, όπως η
συμμετοχή του Δ.Ν.Τ στο πρόγραμμα, την οποία οι Ευρωπαίοι θεωρούν αναγκαία. Η επικεφαλής του Ταμείου, πάντως, που συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνεδρίαση, ξεκαθάρισε πως το ΔΣ θα αποφασίσει τον Οκτώβριο, ανάλογα με την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τις αποφασεις για το χρέος, έάν θα συμμετάσχει στο νέο δάνειο.

Σημείο τριβής αποτελούν ακόμη οι ανησυχίες για τις πολιτικές εξελίξεις μετα και τις πληροφορίες για ψήφο εμπιστοσύνης και πιθανές εκλογές. Ο Γερούν Νταισελμπλουμ δεν θέλησε να σχολιάσει τις φήμες, στάθηκε ομως στην ευρεία πλειοψηφία που συγκέντρωσε η ψήφιση του Μνημονίου στη Βουλή.

Τα δύσκολα, πάντως, έρχονται το φθινόπωρο, αφού η πρώτη αξιολόγηση θα συνοδεύεται, όπως ανακοινώθηκε από δύσκολα μετρα για το Ασφαλιστικό, αλλά και τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, τη σύσταση του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, αλλά και τα εργασιακά, τα οποία οι δανειστες, δεν έχουν βγάλει από την ατζέντα.