Τα «έξυπνα» αυτοκίνητα, εύκολα χακάρονται

Τα «έξυπνα» αυτοκίνητα, εύκολα χακάρονται

Ιδού γιατί τα αυτοκίνητα του σήμερα πρέπει να ανταποκρίνονται σε υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας από αυτά του φορητού μας υπολογιστή.

Οι χάκερ μπορούν να ξεκλειδώσουν την πόρτα ενός high-tech αυτοκινήτου μάρκας Tesla χρησιμοποιώντας τις ίδιες τεχνικές που εφαρμόζουν όταν παγιδεύουν ανοιχτούς υπολογιστές και -όπως δήλωσε ο ερευνητής ασφάλειας Νιτές Νταντζάνι σε ένα συνέδριο στη Σινγκαπούρη- το μόνο που χρειάζεται για να το πετύχουν, είναι το «ξεκλείδωμα» ενός εξαψήφιου κωδικού, κάτι που θεωρείται μάλλον εύκολο στον κόσμο των χάκερ.

Σύμφωνα με το CNN Money, εάν αυτό μπορεί να συμβεί σε ένα Tesla, τότε μάλλον να μπορεί να συμβεί και σε άλλα «έξυπνα» αυτοκίνητα. Κι αυτό γιατί πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται από εταιρείες όπως η Ford και η Toyota μπορούν να ελεγχθούν μέσω εφαρμογών ηλεκτρονικού υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου, και πωλούνται εξοπλισμένα με wireless συνδέσεις που συνδέονται με δίκτυα Wi-Fi και Bluetooth.

«Πλέον, έχουμε τρόπους πρόσβασης στα αυτοκίνητά μας που δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν και οι καταναλωτές δεν το γνωρίζουν αυτό. Οι χάκερ θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την άγνοια», επισημαίνει ο Έρικ Καμπέτας, στέλεχος στην εταιρεία συμβούλων Include Security.

Ο Νταντζάνι τονίζει από την πλευρά του ότι τα αυτοκίνητα του σήμερα πρέπει να ανταποκρίνονται σε υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας, σε σχέση π.χ. με ένα μέσο φορητό υπολογιστή. Δεν είναι μόνο ότι είναι ακριβότερα, αλλά και το ότι η απώλεια ελέγχου ενός αυτοκινήτου μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Οι ιδιοκτήτες των Tesla πρέπει να δημιουργήσουν ένα λογαριασμό στο διαδίκτυο, μέσω του οποίου μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια εφαρμογή smartphone για να ξεκλειδώσουν το αυτοκίνητο, να το εντοπίσουν, καθώς και για να δουν το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας. Ένας μόνο κωδικός δίνει πλήρη πρόσβαση σε ένα λογαριασμό, κι αυτό αποτελεί πρόβλημα σύμφωνα με τον Νταντζάνι.

Ο ίδιος ανακάλυψε ότι η ιστοσελίδα της Tesla, μέσω της οποίας γίνεται η πρόσβαση στο λογαριασμό του χρήστη, δεν απέκλειε κάποιον ακόμα κι αν είχε χρησιμοποιήσει διάφορους λανθασμένους κωδικούς. Ένας υπολογιστής θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτό το κενό ασφαλείας, στέλνοντας χιλιάδες κωδικούς ανά δευτερόλεπτο μέχρι να βρει το σωστό. Προχθές, η Tesla άλλαξε τον τρόπο χρήσης της ιστοσελίδας και πλέον ένας χρήστης αποκλείεται από την πρόσβαση σε λογαριασμό ύστερα από πέντε λανθασμένες απόπειρες εισαγωγής κωδικού.

Πάντως, ο ίδιος ο Νταντζάνι δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για το δικό του αυτοκίνητο – Tesla, προφανώς – και ότι ανυπομονεί να επιστρέψει από τις διακοπές του για να το οδηγήσει ξανά.

Διαβάστε ακόμη:

Apple και Tesla Motors: Έρχεται το… iCar;

Auto: Οι δέκα αγαπημένες εταιρείες των Ελλήνων

To μεγαλύτερο εργοστάσιο μπαταριών στον κόσμο

Βίντεο: Το νέο Concept Car της Toyota θυμίζει μαχητικό

Σύστημα αποφυγής συγκρούσεων από τη Ford

Το «μαγικό χαλί» της Mercedes