Τα γεγονότα που οδήγησαν στην παραίτηση Κάλανικ από την Uber

Τα γεγονότα που οδήγησαν στην παραίτηση Κάλανικ από την Uber
epa04430038 Travis Kalanick, Founder and CEO of Uber, delivers a speech at the Institute of Directors Convention at the Royal Albert Hall, Central London, Britain, 03 October 2014. The annual convention brings together business leaders and politicians to discuss the business strategy and the world economy. EPA/WILL OLIVER

Η αντίστροφη μέτρηση είχε ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο.

της Κέιτι Ράιλι

Ο διευθύνων σύμβουλος της Uber Technologies, Τράβις Κάλανικ, παραιτήθηκε από το αξίωμά του ύστερα από μια σειρά προβλημάτων που προέκυψαν σε σχέση με την κουλτούρα της εταιρείας και με αποχωρήσεις άλλων κορυφαίων στελεχών.

Τι συνέβη, όμως, και οδηγηθήκαμε σε αυτή την εξέλιξη;

19 Φεβρουαρίου 2017

Η Σούσαν Φάουλερ, πρώην μηχανικός της Uber, δημοσίευσε μια ανάρτηση στο blog της, εξηγώντας την πρόσφατη αποχώρησή της από την εταιρεία και κατηγορώντας την Uber για σεξουαλική παρενόχληση. Στη συνέχεια, ο Κάλανικ έδωσε εντολή να ξεκινήσει «κατεπείγουσα έρευνα» πάνω στις συγκεκριμένες κατηγορίες. «Δεν υπάρχει θέση για τέτοιου είδους συμπεριφορές στην Uber» δήλωσε. Η εταιρεία προσέλαβε και τον πρώην Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ, για να διερευνήσει τις αναφορές για σεξουαλική παρενόχληση.

27 Φεβρουαρίου 2017

Ο αντιπρόεδρος μηχανολογίας Αμίτ Σινγκάλ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την Uber αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του εκεί επειδή δεν φρόντισε να γνωστοποιήσει προηγούμενες κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση που είχαν ασκηθεί εναντίον του στη Google, όπου εργαζόταν ως αντιπρόεδρος αναζήτησης πριν την παραίτησή του τον Φεβρουάριο του 2016. Μια εσωτερική έρευνα στη Google κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατηγορία για παρενόχληση «ευσταθούσε» αν και ο Σινγκάλ αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του.

28 Φεβρουαρίου 2017

Ο Κάλανικ ζήτησε συγνώμη και είπε ότι ήταν πλέον καιρός «να μεγαλώσει» αφότου δημοσιοποιήθηκε βίντεο που τον έδειξε να τσακώνεται με έναν οδηγό της Uber που παραπονέθηκε ότι τα επίπεδα των αμοιβών για τους οδηγούς είχαν μειωθεί και είπε στον Κάλανικ ότι «οι άνθρωποι δεν σε εμπιστεύονται πλέον». Ο Κάλανικ, που ήταν στο όχημα ως επιβάτης, απάντησε: «Κάποιοι άνθρωποι δεν θέλουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα δικά τους χάλια. Τα ρίχνουν όλα στους άλλους. Καλή τύχη!».

19 Μαρτίου 2017

Ο Πρόεδρος της Uber, Τζεφ Τζόουνς, παραιτείται ύστερα από μόλις εφτά μήνες στη θέση του. Η ανακοίνωση της παραίτησής του έρχεται σε συνέχεια της αποχώρησης του Εντ Μπέικερ, αντιπροέδρου προϊόντων και ανάπτυξης, και του Τσάρλι Μίλερ, ερευνητή ασφαλείας της Uber. «Είναι πλέον σαφές ότι οι πεποιθήσεις μου και η προσέγγισή μου ως προς την ηγεσία που έχουν εμπνεύσει την πορεία μου δεν συμβαδίζουν με αυτά που είδα και αισθάνθηκα στην Uber, και άρα δεν μπορώ να συνεχίσω να είμαι πρόεδρος» ανέφερε σε δήλωσή του.

Μάιος 2017

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα για τη χρήση από την Uber ενός μυστικού εργαλείου λογισμικού με την επωνυμία ‘Greyball’, το οποίο βοηθούσε την εταιρεία να αποφεύγει τις αστυνομικές αρχές σε μέρη που η υπηρεσία της δεν είχε λάβει έγκριση ακόμα.

7 Ιουνίου 2017

Ο Έρικ Αλεξάντερ, πρόεδρος λειτουργιών της Uber στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, απολύθηκε αφότου κατηγορήθηκε ότι εξασφάλισε πρόσβαση στα ιατρικά αρχεία μιας γυναίκας που έπεσε θύμα βιασμού από οδηγό της Uber στην Ινδία το 2014, και ότι έδειξε τα αρχεία αυτά σε διευθυντικά στελέχη της εταιρείας και στον ίδιο τον Κάλανικ.

8 Ιουνίου 2017

Το Recode δημοσίευσε ένα email που έστειλε ο Κάλανικ σε όλα τα στελέχη της εταιρείας το 2013, όπου έθετε κανόνες ως προς τη χρήση ναρκωτικών και το σεξ με συναδέλφους σε μια εταιρική εκδήλωση στο Μαϊάμι.

11 Ιουνίου 2017

Το διοικητικό συμβούλιο της Uber αποφάσισε ομόφωνα να υιοθετήσει τις συστάσεις του πρώην Γενικού Εισαγγελέα των ΗΠΑ, Χόλντερ, ύστερα από την έρευνα που εκπόνησε ο ίδιος σχετικά με την κουλτούρα της εταιρείας. Μεταξύ άλλων, ο Χόλντερ πρότεινε τον περιορισμό της εξουσίας του Κάλανικ, τον επιμερισμό των ευθυνών του με άλλα στελέχη, τη βελτίωση της διαδικασίας υποβολής παραπόνων, και την ενίσχυση της ανεξάρτητης επίβλεψης του διοικητικού συμβουλίου.

13 Ιουνίου 2017

Ο Κάλανικ ανακοίνωσε ότι θα βρίσκεται σε υποχρεωτική άδεια από την εταιρεία: «Για να δουλέψουμε πάνω στην Uber 2.0, πρέπει κι εγώ να δουλέψω πάνω στον Τράβις 2.0 για να γίνω ο ηγέτης που αυτή η εταιρεία χρειάζεται και που εσείς αξίζετε» έγραψε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους εργαζομένους.