Στο «χέρι» των Ευρωπαίων η 13η σύνταξη

Στο «χέρι» των Ευρωπαίων η 13η σύνταξη
AppleMark

Γιατί σχεδόν τα πάντα εξαρτώνται από τις ορέξεις του Βερολίνου.

Η μονομερής απόφαση της κυβέρνησης για χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος, που ονομάστηκε 13η σύνταξη, θέτει σε κίνδυνο το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» του 2016, υποστηρίζουν οι θεσμοί σε μια πρώτη έκθεση αξιολόγησης επί των εξαγγελιών Τσίπρα.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι θεσμοί, εφόσον τα μέτρα είναι εφάπαξ, δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους για το 2017 και το 2018. Η γνωμοδότηση αυτή προς τον ESM έχει και την υπογραφή του ΔΝΤ, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δίνει μία σφραγίδα αξιοπιστίας, την οποία ζητούν πολλές χώρες-μέλη, κυρίως η Γερμανία.

Πάντως, οι τελικές αποφάσεις για το τι θα γίνει τελικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και εάν θα «παγώσουν» μέχρι η κυβέρνηση να πάρει πίσω τις παροχές, θα ληφθούν αποκλειστικά από τα κράτη-μέλη.

Πρώτα από όλα, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν στο EWG το κατά πόσο οι συγκεκριμένες εξαγγελίες παραβιάζουν τη συμφωνία. Παράλληλα και στον ESM θα κληθούν οι εκπρόσωποι των χωρών να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν στην εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης ή όχι.

Κρίσιμο στοιχείο, όμως, είναι το γεγονός ότι η Γερμανία από τον κανονισμό του ESM έχει δικαίωμα να μπλοκάρει την οποιαδήποτε απόφαση με βέτο (blocking minority stake). Κατά συνέπεια, οι αποφάσεις τόσο του ESM, όσο και του Eurogroup κρίνονται στη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ την Παρασκευή και τη στάση που θα επιλέξει να κρατήσει η Γερμανίδα Καγκελάριος ενόψει και των δικών της εκλογικών διαδικασιών.