Τα «πάνω κάτω» στην αγορά της κρουαζιέρας

Τα «πάνω κάτω» στην αγορά της κρουαζιέρας

"Ταράζουν" τα νερά της Μεσογείου τα νέα υπερ-κρουαζιερόπλοια.

Από την εποχή που το Love Boat γύριζε όλο τον κόσμο, μέχρι τις τελευταίες του στιγμές αυτές τις ημέρες, στα νερά του Αιγαίου, έχουν έρθει τα πάνω κάτω στην κρουαζιέρα.

Το θρυλικό Pacific Princess, το κρουαζιερόπλοιο που φιλοξένησε στα καταστρώματα του μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια της αμερικάνικης σκηνής στην δεκαετία του ’80, βρίσκεται από την Τετάρτη στα ανατολικά παράλια του Αιγαίου έξω από την Σμύρνη. Μετά από 42 χρόνια στις θάλασσες πουλήθηκε έναντι 2,5 εκατ. ευρώ για παλιοσίδερα.

Την εποχή που μεσουρανούσε το Πλοίο της Αγάπης στην Καραϊβική και στην Μεσόγειο, τα κρουαζιερόπλοια που μπορούσαν να φιλοξενήσουν πάνω από 800 επιβάτες ήταν μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού. Το Πλοίο της Αγάπης, που στα μάτια μας τότε φάνταζε θεόρατο, είχε δυνατότητα μεταφοράς 646 επιβατών με ανώτερη ταχύτητα τα 21,5 ναυτικά μίλια την ώρα. Λίγα χρόνια αργότερα, όταν με παρεμβάσεις πέτυχαν να αυξήσουν τον αριθμό των επιβατών σε 780, η ταχύτητα μειώθηκε σε 18 ναυτικά μίλια την ώρα. Ακόμη και αν δεν είχε αρχίσει να μπάζει νερά στο λιμάνι της Γένοβας, που το φιλοξενούσε το τελευταίο διάστημα, οι υπηρεσίες του στον κόσμο της κρουαζιέρας θα ήταν με τα σημερινά δεδομένα ασύμφορες λόγω του ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα στη διεθνή αγορά κρουαζιέρας το 2010 υπήρχαν 290 πλοία με μέση χωρητικότητα 1.400 επιβατών, όταν πριν από δέκα χρόνια η αγορά αυτή εξυπηρετούταν από 250 πλοία, χωρητικότητας 900 επιβατών. Το άμεσο μέλλον φέρνει ακόμη πιο μεγάλα κρουαζιερόπλοια καθώς μέχρι το 2016 αναμένεται να έρθουν σε επαφή με το νερό 24 νέα πλοία μέσης χωρητικότητας 2.800 επιβατών. Σύμφωνα με στοιχεία της ISL Cruise Register η μέση χωρητικότητα των κρουαζιερόπλοιων, από 750 άτομα που ήταν το 1990 αναμένεται να φτάσει στα 1.350 άτομα στα 380 κρουαζιερόπλοια που εκτιμάται ότι θα βρίσκονται στις θάλασσες το 2016.

Η δημιουργία αυτών των μικρών πλωτών πολιτειών ήταν και ο λόγος που, ενώ η τιμή πετρελαίου ανά τόνο σκαρφάλωσε από τα 180 δολάρια το 2001 στα 650 δολάρια το 2011, η ημερήσια κατανάλωση καυσίμων ανά επιβάτη την ίδια περίοδο μειώθηκε σημαντικά περιορίζοντας σημαντικά το κόστος καυσίμων που πλέον πέφτει στο 19% του συνολικού κόστους. Τα κρουαζιερόπλοια μεγαλώνουν γίνονται πιο φθηνά και πιο ανταγωνιστικά απέναντι στα «στάσιμα» ξενοδοχεία και καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα του τουρισμού.

Διαβάστε επίσης: Ο τουρισμός ανεβάζει στροφές

Την τελευταία εικοσαετία η αγορά της κρουαζιέρας τρέχει με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 8% ετησίως, ρυθμός διπλάσιος από ότι το σύνολο του τουριστικού κλάδου. Χαρακτηριστικό της δυναμικής της είναι ότι η Ευρώπη, παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει ένα μεγάλο μέρος της Γηραιάς ηπείρου και παρά το ναυάγιο του Costa Concordia στην Ιταλία, ενίσχυσε τα έσοδα της κατά 38 δισ. ευρώ το 2012 από την βιομηχανία της κρουαζιέρας, ποσό αυξημένο κατά 3,1% σε σχέση με το 2011.

Διαβάστε ακόμη: Η ελληνική ναυτιλία αψηφά την κρίση