Τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ προστατεύονται από… δισκέτες ηλικίας μισού αιώνα

Τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ προστατεύονται από… δισκέτες ηλικίας μισού αιώνα
Floppy disk, as the data bearer, now belongs to the history of computing. (CTK via AP Images)

Αλλά δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας!

του Ντον Ράιζινγκερ

Αν ανησυχούσατε με τα πυρηνικά όπλα μέχρι σήμερα, η παρακάτω είδηση μάλλον θα εντείνει την ανησυχία σας αυτή.

Το Γραφείο Κυβερνητικής Ευθύνης των ΗΠΑ (GAO) εξέτασε πρόσφατα τη χρήση της τεχνολογίας από ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Αν και τα ευρήματα δεν ήταν όλα προβληματικά, υπάρχει κάτι που προκαλεί μάλλον αρνητική εντύπωση: οι γνωστές μας δισκέτες 8 ιντσών (floppy disks) χρησιμοποιούνται ακόμα για τη διαχείριση του πυρηνικού οπλοστασίου των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Το Υπουργείο Άμυνας χρησιμοποιεί 8ιντσες δισκέτες στο σύστημα που συντονίζει τις λειτουργίες των πυρηνικών δυνάμεων της χώρας» γράφει το GAO στην έκθεσή του. Και προσθέτει ότι αυτές οι λειτουργίες αφορούν τα πάντα, από διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους μέχρι βομβαρδιστικά με πυρηνικά όπλα και ιπτάμενα τάνκερ.

«Το σύστημα τρέχει σε έναν υπολογιστή IBM Series 1, ένα υπολογιστικό σύστημα της δεκαετίας του ’70, και χρησιμοποιεί δισκέτες 8 ιντσών» αναφέρει το Γραφείο, προσθέτοντας ότι το σύστημα είναι ηλικίας 53 ετών!

Για κάποιον που έχει συνηθίσει να αποθηκεύει τεράστιο όγκο δεδομένων σε έναν μικρό δίσκο USB, αυτές οι δισκέτες είναι πράγματι κάτι παμπάλαιο. Για την ακρίβεια, πρόκειται για την πρώτη έκδοση floppy disk που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του ’60 και διατέθηκε στην αγορά το 1971. Όσο για τον υπολογιστή IBM Series 1, αυτός είχε μνήμη 16 kilobytes και οθόνη 8 ιντσών με ανάλυση 25 x 80 pixels.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές των υπολογιστών IBM Series 1, που χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς κι από το Σώμα των Πεζοναυτών.

Ο λόγος που διατηρείται και χρησιμοποιείται ακόμα η ίδια τεχνολογία είναι απλός: το Υπουργείο Άμυνας πίστευε ότι αυτή η τεχνολογία είναι δυσκολότερο να παραβιαστεί σε σχέση με άλλες, πιο πρόσφατες. Έτσι, αντί να αναβαθμίσει το σύστημα, το Υπουργείο παρέμεινε με εκείνη την τεχνολογία που γνωρίζει ότι και λειτουργεί, και είναι ασφαλής από τους χάκερ.

Πάντως, όπως αναφέρει και η έκθεση, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σχεδιάζει να αναβαθμίσει το σύστημα, εισάγοντας μια νέα αλλά εξίσου ασφαλή τεχνολογία. Ο χρονικός ορίζοντας αυτής της μετάβασης ορίζεται στα τέλη του οικονομικού έτους 2017.

Πηγή: fortune.com