Τα πρώτα μηνύματα της προεδρίας Τραμπ

Τα πρώτα μηνύματα της προεδρίας Τραμπ
USA TRUMP Photo:

O νέος Αμερικανός πρόεδρος βάζει «πάγο» στην εμπορική συμφωνία του Ειρηνικού.

Ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε χθες σε βίντεο τις δράσεις που θα αναλάβει κατά την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, και στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η αποχώρηση από τη Συνεργασία του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership – TPP).

Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Άμπε, ο οποίος βρίσκεται στη Σύνοδο των χωρών APEC στο Περού, δήλωσε ότι η εμπορική συμφωνία είναι «άνευ νοήματος» χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Τίτλοι τέλους για την TPP, λοιπόν.

Έχοντας «σκοτώσει» τον οικονομικό πυρήνα της στρατηγικής του Προέδρου Ομπάμα έναντι της Κίνας, ο Τραμπ πλέον πρέπει να εκπονήσει τη δική του στρατηγική.

Μέχρι τότε, όπως γράφει ο Άντριου Μπράουν στη Wall Street Journal, άλλα ασιατικά κράτη ίσως νοιώσουν την ανάγκη να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Φιλιππίνων και της Μαλαισίας και να προσδεθούν στο άρμα του Πεκίνου. Όχι και πολύ ευνοϊκά τα πράγματα για την πρώτη μέρα του νέου Προέδρου…

Εντωμεταξύ, οι πιθανότητες για μια συμφωνία AT&T – Time Warner φαίνεται να αυξάνονται. Ο Τραμπ είχε ασκήσει σφοδρή κριτική εναντίον της συγχώνευσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, λέγοντας ότι επρόκειτο «για το παράδειγμα των δομών εξουσίας που πολεμάω».

Δεδομένου ότι η AT&T και η Time Warner δεν ανταγωνίζονται μεταξύ τους, η κύρια ένσταση από μια αντιμονοπωλιακή οπτική ήταν πιθανό να προκύψει από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC), και θα βασιζόταν στην ανησυχία ότι η AT&T θα προσέφερε ευνοϊκή μεταχείριση στα βίντεο της Time Warner στις κινητές συσκευές της, καταπατώντας έτσι τον κανόνα της «ουδετερότητας του διαδικτύου».

Όμως, ο νέος Πρόεδρος ανακοίνωσε χθες μια μεταβατική ομάδα για την FCC που περιλαμβάνει δύο επικριτές της ουδετερότητας του διαδικτύου, οι οποίοι έχουν εργαστεί σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών στο παρελθόν.

Τέλος, ο Τραμπ έστειλε κι ένα μήνυμα σε εκείνους τους επιχειρηματικούς ηγέτες που τολμούν να τον περιφρονήσουν. Αφότου ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, είπε ότι δεν τον ενδιέφερε να αναλάβει καθήκοντα Υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση Τραμπ, μια πηγή κοντά στον νέο Πρόεδρο είπε στο NBC ότι ο τραπεζίτης «δεν συμπεριελήφθη ποτέ στους υποψηφίους για να αναλάβουν το συγκεκριμένο αξίωμα» κι ότι ο Τραμπ «δεν σέβεται» τον Ντάιμον έτσι κι αλλιώς.