Τα σημάδια που δείχνουν πως πρέπει να παραιτηθείτε

Τα σημάδια που δείχνουν πως πρέπει να παραιτηθείτε

Αν έχετε αυτές τις ενδείξεις καλό θα ήταν να... τα μαζεύετε απ’ τη δουλειά σας πριν σας απολύσουν. 

της Βίκι Όλιβερ

Η ικανοποίηση από την εργασία είναι ο στόχος κάθε εργαζόμενου, αλλά δυστυχώς δεν τον πετυχαίνουν οι περισσότεροι Αμερικανοί που εργάζονται. Μια μελέτη της Gallup διαπίστωσε ότι το 70% των εργαζομένων στις ΗΠΑ δεν εμπλέκονται με την εργασία τους.

Το να αφήσετε μια δουλειά, ακόμη κι αν τη μισείτε, εγκυμονεί κινδύνους. Συνήθως, είναι καλύτερο να βρείτε έναν τρόπο να διασώσετε την τρέχουσα κατάσταση προτού τα παρατήσετε – είναι ευκολότερο να βρούμε μια δουλειά όταν έχουμε ήδη μία. Κι αν η κατάσταση δεν μπορεί να βελτιωθεί, σχεδιάστε με προσοχή τα επόμενα βήματά σας.

Τι γίνεται, όμως, όταν ο εργοδότης σας σχεδιάζει να σας απομακρύνει; Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες προειδοποιητικές ενδείξεις που θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι ο χρόνος σας στην εταιρεία μετράει αντίστροφα.

Δεν πήρατε προαγωγή
Οι αξιολογήσεις απόδοσης μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να ερμηνευτούν, ειδικά αν εργάζεστε σε κάποιον που δεν επιθυμεί να δώσει σε κανέναν στην ομάδα αρνητική κριτική. Αλλά το να μην πάρετε προαγωγή είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι οι στόχοι σας δεν ευθυγραμμίζονται με τους στόχους που η εταιρεία έχει για σας. Προσπαθήστε να κάτσετε με το αφεντικό σας και να εξετάσετε σε βάθος γιατί σας παρέκαμψε η εταιρεία. Και ξεκινήστε να ψάχνετε και αλλού.

Η αύξηση στον μισθό σας είναι πολύ μέτρια
Μια χλιαρή αύξηση, πιο κάτω απ’ ό,τι περιμένατε, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι η εταιρεία σας πιστεύει πως είστε παίκτης Β’ κατηγορίας. Οι παίκτες της …Α’ Εθνικής παίρνουν συνήθως καλύτερες αυξήσεις. Τι σημαίνει, βέβαια, «χλιαρή» αύξηση; Εξαρτάται από την εταιρεία για την οποία εργάζεστε. Εδώ και πάλι, ίσως χρειαστεί κάποια διερευνητική εργασία, πάντα με ευγένεια και διακριτικότητα, για να μάθετε πόση αύξηση έλαβε ο προκάτοχός σας και γιατί δεν λάβατε μια μεγαλύτερη αύξηση εσείς.

Μισείς το αφεντικό σου
Εάν με το αφεντικό σας δεν βλέπεστε στα μάτια, μην το αποδώσετε αυτόματα στην ασυμφωνία χαρακτήρων. Είναι το αφεντικό σας νέο; Μπορεί να έχει προσληφθεί με την εντολή να «καθαρίσει» το γραφείο. Μπορεί να ψάχνει λόγους για να σας διώξει. Μήπως τσακώνεται μαζί σας για ασήμαντες αφορμές; Μοιάζει σαν να βγάζει απ’ το μυαλό του τα θέματα που έχει μαζί σας; Όλα αυτά θα πρέπει να τα δείτε ως σημάδια ότι σύντομα ίσως είναι καιρός να φύγετε. Την ίδια στιγμή, προσπαθήστε να βελτιώσετε τη σχέση σας μαζί του. Στο κάτω-κάτω, αυτό θα σας δώσει τον χρόνο που χρειάζεστε για να εξερευνήσετε άλλες επιλογές.

Κυκλοφορούν φήμες
Συχνά, υπάρχει ένας πυρήνας αλήθειας στα κουτσομπολιά. Μην πανικοβληθείτε, αλλά και μην τα αγνοήσετε. Μπορεί να είναι καιρός να ενεργοποιήσετε εκ νέου το δίκτυό σας και να αναζητήσετε νέες ευκαιρίες. Το κλειδί είναι να κάνετε ό,τι κάνετε χωρίς να προσθέσετε στη γενική υστερία. Καλέστε τις επαφές σας μία προς μία και ρωτήστε αν μπορούν να σας συναντήσουν για γεύμα. Στη συνάντηση, πείτε στην επαφή σας ότι έχετε ακούσει κάποια αβάσιμα κουτσομπολιά για επερχόμενες αλλαγές προσωπικού στην εταιρεία σας. Ζητήστε από την επαφή σας να έχει τα μάτια της ανοιχτά για οποιεσδήποτε ευκαιρίες μπορεί να είναι κατάλληλες για εσάς.

Δεν παίρνετε πλέον τα καλά έργα
Οι ονειρεμένες αναθέσεις δίδονται στους αστέρες. Αν τα έργα που σας ανατίθεντο ήταν πιο «λαμπερά» στο παρελθόν απ’ ό,τι τώρα, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι το …άστρο σας δύει. Μην αντιδράσετε υπερβολικά. Προσπαθήσετε, πάντως, να μάθετε αν υπάρχουν ευκαιρίες για σας εκτός του γραφείου. Προτού αφιερώσετε όλες σας τις δυνάμεις στην αναζήτηση εργασίας, ρωτήστε τον προϊστάμενό σας γιατί δεν παίρνετε τις σπουδαίες αναθέσεις που παίρνατε στο παρελθόν. Τι μπορείτε να κάνετε για να αποδείξετε τι αξίζετε;