Tελευταία ευκαιρία για 400.000 επιχειρήσεις με «κόκκινα δάνεια»

Tελευταία ευκαιρία για 400.000 επιχειρήσεις με «κόκκινα δάνεια»

Στην τελική ευθεία ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό - Ποια τα βασικά χαρακτηριστικά του και ποιους αφορά.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό που έχει στόχο την εκκαθάριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων από 400.000 επιχειρήσεις ύψους 60 δισ. ευρώ. Τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου νόμου για τη σύσταση εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης δημόσιων και ιδιωτικών οφειλών επιχειρήσεων και επιτηδευματιών ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), που συνεδρίασε την Τετάρτη, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, ενώ δεν υπάρχει περιορισμός ως προς το περιεχόμενο της λύσης ούτε θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Εάν τελικώς η διαδικασία καταλήξει σε συμφωνία μεταξύ του οφειλέτη και των πιστωτών που αντιστοιχούν στο 60% της συνολικής οφειλής, η υπόθεση θα παραπέμπεται σε δικαστή προς επικύρωση και η δικαστική απόφαση θα επιβάλλει τη συμμόρφωση του συνόλου των πιστωτών.

Από την άλλη, ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης θα είναι δομημένος με τέτοιο τρόπο που θα αποκλείει τις επιχειρήσεις που δεν αποπληρώνουν χρέη κατ’ επιλογή τους και θα επικεντρώνεται στη διάσωση υγιών, κατά τα άλλα, επιχειρήσεων, τονίζεται από την αντιπροεδρία.

Προκειμένου να διασφαλιστεί αυτό, θα αξιοποιείται κάθε διαθέσιμο πληροφοριακό στοιχείο για την περιουσιακή κατάσταση των ιδιοκτητών της επιχείρησης (π.χ. καταθέσεις σε τράπεζες κ.λπ.).

Με το εν λόγω σχέδιο νόμου για πρώτη φορά το Δημόσιο, τα Ταμεία και οι Τράπεζες θα συμμετέχουν από κοινού για την απομείωση χρεών των βιώσιμων -πλην των υπερχρεωμένων- επιχειρήσεων, γεγονός που θα συμβάλλει θετικά στην προστασία των θέσεων εργασίας, την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά

Ο νόμος θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς να αποκλείονται οι ατομικές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου θα είναι υπερχρεωμένες καθώς και όλα τα χρέη προς Τράπεζες, Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές.

Σχετικά με το περιεχόμενο των λύσεων δεν θα υπάρχουν περιορισμοί, καθώς θα μπορούν να αφορούν πολυετείς επιμηκύνσεις της περιόδου αποπληρωμής, διαγραφές μέρους των οφειλών ή και άλλους τρόπους ρύθμισης ή αναδιάρθρωσης του χρέους, ενώ ο νέος μηχανισμός εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων θα ισχύσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ποια είναι η διαδικασία

Ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για ρύθμιση των οφειλών του στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, όπου και θα του υποδεικνύονται τα έγγραφα που οφείλει να προσκομίσει με ηλεκτρονικό τρόπο.

Την αίτηση για αναδιάρθρωση των οφειλών θα την αναλαμβάνει συντονιστής από το Μητρώο Διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ενώπιον του θα διεξάγονται οργανωμένα διαπραγματεύσεις μεταξύ της επιχείρησης και όλων των πιστωτών, συμπεριλαμβανομένων του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων, στη περίπτωση που υπάρχουν σχετικά χρέη. Στις διαπραγματεύσεις θα συμμετέχουν εκπρόσωποι τόσο των εργαζόμενων όσο και των προμηθευτών, εφόσον υπάρχουν οφειλές και προς εκείνους.

Κάθε περίπτωση θα εξετάζεται στη βάση διαφανών και κοινά αποδεκτών κριτηρίων. Η βιωσιμότητα των μικρότερων επιχειρήσεων θα κρίνεται σύμφωνα με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ανάλυσης, ενώ των μεγαλύτερων θα αξιολογείται από ανεξάρτητο εκτιμητή.

Εάν η διαδικασία καταλήξει σε συμφωνία μεταξύ του οφειλέτη και των πιστωτών που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 60% της συνολικής οφειλής, η υπόθεση θα παραπέμπεται σε δικαστή προς επικύρωση. Σε μια τέτοια περίπτωση η δικαστική απόφαση θα επιβάλλει τη συμμόρφωση του συνόλου των πιστωτών.