Τελεσίγραφο Σόιμπλε: Χωρίς το ΔΝΤ δεν στηρίζουμε νέο ελληνικό πρόγραμμα

Τελεσίγραφο Σόιμπλε: Χωρίς το ΔΝΤ δεν στηρίζουμε νέο ελληνικό πρόγραμμα
epa03080803 Wolfgang Schaeuble, Federal Minister of Finance of Germany speaks during a plenary session at the 42nd Annual Meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, 27 January 2012. The overarching theme of the Meeting, which will take place from 25 to 29 January, is 'The Great Transformation: Shaping New Models.' EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά απέκλεισε το ενδεχόμενο να περάσει από τη γερμανική βουλή ένα πρόγραμμα χωρίς το Ταμείο.

H Αθήνα πρέπει να εκπληρώσει τις συμφωνίες με τους δανειστές της διαφορετικά το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει περαιτέρω στο ελληνικό πρόγραμμα και (το πρόγραμμα) λήγει. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Oικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο Bloomberg στο περιθώριο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ του Νταβός. Η ομοσπονδιακή Βουλή, η Μπούντεστακ, ασφαλώς δεν θα ενέκρινε σε αυτήν την περίπτωση ένα νέο πρόγραμμα, προειδοποίησε ο Σόιμπλε.

“Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν τηρεί τις συμφωνίες – και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον το ΔΝΤ διστάζει να συνεχίσει να συμμετέχει- τότε το πρόγραμμα θα τελειώσει”, είπε ο Σόιμπλε. «Διότι έτσι θα είχε καταστραφεί η προϋπόθεση για το πρόγραμμα σωτηρίας».

Ο Σόιμπλε προειδοποίησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να γίνει διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για ένα νέο πρόγραμμα και η Μπούντεστακ πιθανόν να μην έδινε την συγκατάθεσή της για τις αναγκαίες διαπραγματεύσεις.

“Στη Γερμανία η νομολογία είναι απολύτως σαφής: Εάν το πρόγραμμα άλλαζε, θα έπρεπε να κάνουμε διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα” δήλωσε ο Σόιμπλε και “δεν θα συμβούλευα να προσπαθήσουμε να λάβουμε την συγκατάθεση της Μπούντεστακ επ΄αυτού”, διότι οι βουλευτές της είναι πιθανόν ότι θα εξέφραζαν την άποψη ότι δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις για διαπραγματεύσεις, εάν οι Έλληνες δεν τηρούν τις συμφωνίες.

Διαβάστε ακόμη: Αυτό είναι το plan Β του Βερολίνου για την Ελλάδα