Τελική συμφωνία κυβέρνησης– τρόικας

Τελική συμφωνία κυβέρνησης– τρόικας

Αναμένεται δήλωση του πρωθυπουργού – Τι θα δοθεί από το πλεόνασμα ως κοινωνικό μέρισμα. 

Σε συμφωνία κατέληξαν σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κυβέρνηση και τρόικα το μεσημέρι της Τρίτης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ματίας Μορς ενημέρωσε ήδη τους 27 πρέσβεις της ΕΕ ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Αθήνα.

Αναμένεται σχετική δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος θα αναφερθεί στο κοινωνικό μέρισμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, σύμφωνα με τα ΝΕΑ. Το ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα δοθεί για κοινωνικό μέρισμα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ ένα άλλο μέρος θα χρησιμοποιηθεί για «μαξιλάρι» για το 2014, σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με την επίτευξη του στόχου του προϋπολογισμού για πλεόνασμα 2,7 δισ. ευρώ.

Επίσης, ένα μέρος του πολύ σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος θα δοθεί για την κάλυψη του κόστους από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% και ένα άλλο μέρος για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Διαβάστε όλο το παρασκήνιο των πολύωρων διαπραγματεύσεων εδώ

Ακόμη στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε πριν από λίγο, ότι τα «εργασιακά είναι σχεδόν κλεισμένα», επισημαίνοντας, πάντως, ότι δεν ήταν δυνατό να υποχωρήσει η ελληνική πλευρά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Πόσω μάλλον, πρόσθεσε, που κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει στην ενίσχυση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό, να προβλέπεται στο τελικό κείμενο της αναθεωρημένης συμφωνίας, εξάμηνη δοκιμαστική περίοδος του νέου συστήματος. Όσον αφορά στις τριετίες, ο ίδιος παράγοντας επιβεβαίωσε ότι θα είναι μειωμένες κατά 50% για τους ανειδίκευτους μακροχρόνια ανέργους.

Από την πλευρά του, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πριν από λίγο ότι «κλείνουμε», επισημαίνοντας, πάντως, ότι πρέπει να οριστικοποιηθεί πρώτα το ευρωπαϊκό κείμενο της αναθεωρημένης συμφωνίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, για ύπαρξη συμφωνίας, κινούνται αυτήν την ώρα και κοινοτικοί παράγοντες.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, παρίσταται ακόμη στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας στο Μέγαρο Μαξίμου και δεν έχει οριστεί η ακριβής ώρα (ή εάν θα γίνει) της νέας συνάντησης με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.