Θα μπορούσε το Bitcoin να «αγγίξει» τα 700.000 δολάρια και να γίνει ο νέος χρυσός;

Θα μπορούσε το Bitcoin να «αγγίξει» τα 700.000 δολάρια και να γίνει ο νέος χρυσός;

O Βρετανός επενδυτής John Pfeffer πιστεύει πως ναι και εξηγεί γιατί. 

της Jen Wieczner

Το ετήσιο Επενδυτικό Συνέδριο Sohn στη Νέα Υόρκη είναι συνήθως ένα μέρος όπου οι κορυφαίοι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου και επενδυτές της Wall Street παρουσιάζουν τις καλύτερες επιλογές μετοχών τους – από την Amazon έως τη Valeant Pharmaceuticals.

Για πρώτη φορά στην 23χρονη ιστορία της εκδήλωσης, ένας από αυτούς τους επενδυτές χρησιμοποίησε τη σκηνή του συνεδρίου Sohn για να συστήσει μια συγκεκριμένη ψηφιακή επένδυση: το Bitcoin.

Ο John Pfeffer, εταίρος στο οικογενειακό γραφείο Pfeffer Capital του Λονδίνου, όχι μόνο ποντάρει στο Bitcoin, αλλά προβλέπει και μια υψηλότατη τιμή-στόχο στα 700.000 δολάρια – περίπου 75 φορές υψηλότερη από την τρέχουσα τιμή του Bitcoin που κινείται στα 9.500 δολάρια.

Ενώ ο Pfeffer δεν όρισε κάποιο χρονικό πλαίσιο στην πρόβλεψή του, ο στόχος του υπερβαίνει ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις άλλων σημαντικών επενδυτών, όπως ο venture capitalist Tim Draper, ο οποίος στις αρχές του μήνα προέβλεψε ότι η τιμή του Bitcoin θα φτάσει τα 250,000 δολάρια μέχρι το 2022.

«Το Bitcoin είναι ο πρώτος βιώσιμος υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον χρυσό», δήλωσε ο Pfeffer, πρώην εταίρος στην εταιρεία ιδιωτικών συμμετοχών KKR, στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης. «Αν λοιπόν το Bitcoin γίνει η κυρίαρχη μορφή αποθήκευσης αξίας, θα μπορούσε να αναδειχθεί σε νέο χρυσό ή σε νέο αποθεματικό νόμισμα».

Τα μαθηματικά του Pfeffer λειτουργούν ως εξής: Πρώτον, υποθέτει ότι το Bitcoin μπορεί λογικά να αντικαταστήσει όλες τις ράβδους χρυσού που ανήκουν σήμερα σε ιδιώτες επενδυτές – τον χρυσό που κρατούν οι άνθρωποι σε ένα χρηματοκιβώτιο ή θάβουν στην αυλή τους σαν τρόπο «παρκαρίσματος» των χρημάτων τους σε κάτι πιο αξιόπιστο από το χαρτί. (Οι ράβδοι χρυσού είναι γνωστές ως «αποθήκες αξίας»). «Το Bitcoin είναι πολύ πιο εύκολο να αποθηκευτεί και να ασφαλιστεί», δήλωσε ο Pfeffer.

Η τρέχουσα αξία όλων των ράβδων χρυσού που κατέχουν ιδιώτες είναι περίπου 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Pfeffer. Υποθέτοντας ότι θα υπάρχουν 18 εκατομμύρια Bitcoin σε κυκλοφορία τη στιγμή που το κρυπτονόμισμα θα αντικαταστήσει πλήρως τις ράβδους χρυσού (περίπου 17 εκατομμύρια Bitcoin έχουν παραχθεί μέχρι στιγμής, από τα 21 εκατομμύρια που μπορεί να υπάρξουν), τότε η τεκμαιρόμενη αξία ενός Bitcoin θα ήταν 90,000 δολάρια. Αυτό είναι το πιο συντηρητικό σενάριο του Pfeffer, στο οποίο δίνει 8% πιθανότητα υλοποίησης.

Όμως, ο Pfeffer έχει ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες για το Bitcoin – ότι θα μπορούσε τελικά να γίνει για τις κεντρικές τράπεζες ότι είναι σήμερα τα παραδοσιακά συναλλαγματικά αποθέματα. (Είναι γνωστό ότι οι κυβερνήσεις διατηρούν ρευστό σε ξένα νομίσματα για να αποπληρώνουν τα χρέη τους και να διεκπεραιώνουν άλλες διασυνοριακές συναλλαγές).

«Θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί το Bitcoin να εκτοπίζει κάποια αποθέματα, με την πάροδο του χρόνου», ανέφερε ο Pfeffer στο συνέδριο. Αν η συνολική αξία του Bitcoin αγγίξει το αντίστοιχο της αξίας όλων των συναλλαγματικών αποθεμάτων, που ανέρχεται στα 12,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, τότε αυτό μεταφράζεται σε τιμή 700.000 δολαρίων για το Bitcoin.

Σε αυτό το σενάριο, οPfeffer δίνει 1% πιθανότητα – αρκετή γι’ αυτόν για να κάνει ένα «μικρό, μακροχρόνιο ποντάρισμα» στο Bitcoin, όπως ανέφερε ο ίδιος.

Δείτε ακόμη: 

Την ανάδειξη του Bitcoin σε παγκόσμιο νόμισμα προβλέπει ο CEO του Twitter

«Ναι» στις συναλλαγές με ψηφιακά νομίσματα λέει 1 στους 5 χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς