Θυελλώδεις αντιδράσεις κατά του Ντάισελμπλουμ από Γαλλία και Ιταλία

Θυελλώδεις αντιδράσεις κατά του Ντάισελμπλουμ από Γαλλία και Ιταλία
Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem speaks at a news conference after a Euro zone finance ministers emergency meeting on Greece in Brussels, Belgium June 22, 2015. Euro zone finance ministers gathered in Brussels on Monday ahead of an emergency summit of euro zone leaders designed to reach a last minute deal to pull Athens back from the brink of bankruptcy. REUTERS/Yves Herman - RTX1HLDM

Ποια λύση φέρεται να προτείνουν κάποιοι υπουργοί Οικονομικών.

Οι αρχικές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη διακοπή του πρώτου μέρους του προκάλεσαν τις αντιδράσεις κυρίως των χωρών του Νότου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Βήματος» ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ανέφερε στην κλειστή συνεδρίαση των 18 που ακολούθησε χωρίς τη συμμετοχή του Βαρουφάκη: «Εμείς εργαστήκαμε να χτίσουμε την Ευρωζώνη και δεν θα την αποδομήσουμε με μια απλοϊκή απόφαση. Είναι θέμα Δημοκρατίας».

Αυτή η παρέμβαση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών τάραξε τα νερά προκαλώντας θυελλώδης αντιδράσεις για τους χειρισμούς του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στη συνέχεια ο Ιταλός υπουργός κ. Παντοάν είπε «Η μη παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα δεν σημαίνει ότι τίθεται αυτόματα εκτός Ευρωζώνης. Δεν υπάρχει καμία νομική οδός που να το επιτρέπει κάτι τέτοιο».

Οι αντιδράσεις αυτές οδήγησαν τον Ολλανδό ΥΠΟΙΚ σε αναδίπλωση στις νέες του δηλώσεις μετά και το πέρας της νέας συνεδρίασης, καθώς διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους ότι η Ευρωζώνη έχει 19 μέλη και ότι η εκπνοή του προγράμματος για την Ελλάδα δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ.

Μέσα στο κλίμα έντασης διατυπώθηκε η πρόταση να αναληφθεί πρωτοβουλία και να υποδειχθεί στην ελληνική κυβέρνηση να αιτηθεί νέου προγράμματος βοήθειας από τον ESM μέχρι την Τρίτη το βράδυ, το οποίο θα είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας για την αντιμετώπιση του χρέους, τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και την οριστική έξοδο από την κρίση.

Το πρόγραμμα θα έχει όρους που πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα και θα συμφωνηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο (το ΔΝΤ θα είναι εκτός προγράμματος) αφού προηγουμένως γίνει ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και καταγραφή των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Ενδεχομένως και για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο να χρειαστεί η σύγκλιση Συμβουλίου Κορυφής. Οτι είναι να γίνει όμως πρέπει να γίνει έως το βράδυ της Τρίτης.