Θρήνος στη Γαλλία για τον θάνατο του μουσικού σταρ Τζόνι Χαλιντέι

Θρήνος στη Γαλλία για τον θάνατο του μουσικού σταρ Τζόνι Χαλιντέι
epa06370483 (FILE) A file picture dated 17 May 2009 shows French musician and singer Johnny Hallyday at the 62nd Cannes Film Festival in Cannes, France (reissued 06 December 2017). According to reports on 06 December 2017, French singer and actor Johnny Hallyday died at the age of 74. EPA/IAN LANGSDON *** Local Caption *** 01962685

Ο Γάλλος μουσικός, ίνδαλμα της δεκαετίας του '60, άφησε σε ηλικία 74 ετών την τελευταία του πνοή. 

“Το μαύρο είναι μαύρο” ήταν ο τίτλος της επιτυχίας του Τζόνι Χαλιντέι του 1966. Σήμερα, η Γαλλία πενθεί τον θάνατό του από καρκίνο τις πρώτες πρωινές ώρες. Η είδηση προκάλεσε λύπη και συγκίνηση στους θαυμαστές, στους φίλους, έως και στη γαλλική προεδρία.

Η γυναίκα του, Λετισιά, ανακοίνωσε τον θάνατο του 74χρονου σταρ της ροκ από επιπλοκές του καρκίνου του πνεύμονα στο σπίτι τους στο Μαρν-λα-Κοκέτ, κοντά στο Παρίσι, τονίζοντας ότι έφυγε όπως έζησε όλη του τη ζωή, με θάρρος και αξιοπρέπεια. Μιλώντας για τον “πατέρα” των δύο θετών κοριτσιών τους, της Τζέιντ και της Τζόι, της Λορά (από τον γάμο του με την Ναταλί Μπάιγ) και του Νταβίντ (από το γάμο του με τη Σιλβί Βαρτάν) η Λετισιά αναφέρει ότι ο “Τζόνι ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος, και θα παραμείνει χάρη σε εμάς, θα μείνει πάντα μέσα μας. Μην τον ξεχάσετε”.

Από τις πρώτες αντιδράσεις στην αναγγελία του θανάτου του ήταν αυτή του Μεγάρου των Ηλυσίων: “Όλοι μας έχουμε κάτι από τον Τζόνι Χαλιντέι, του οποίου δεν θα ξεχάσουμε ούτε το όνομα, ούτε το πρόσωπο, ούτε τη φωνή, κυρίως ούτε τις ερμηνείες, οι οποίες με αυτόν τον ωμό και ευαίσθητο λυρισμό ανήκουν στην ιστορία του γαλλικού τραγουδιού”, γράφει ο Εμανουέλ Μακρόν στην ανακοίνωσή του.

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέτισε φόρο τιμής στον τραγουδιστή που “αγαπήθηκε στην Ευρώπη και αλλού”.

“Ο Τζόντι Χαλιντέι, που μας άφησε τη χθεσινή νύχτα, δεν ήταν μόνο ένα ίνδαλμα των νέων. ‘Ολες οι γενιές, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και αλλού, άκουσαν και αγάπησαν τα τραγούδια του, τις μεγάλες επιτυχίες του που συνταίριαξαν το γαλλικό τραγούδι και την αμερικανική μουσική. Παρών στη σκηνή που τόσο αγαπούσε πριν ακόμη και από μερικούς μήνες παρά τη νόσο, μάς παραδίδει επίσης ένα ωραίο μάθημα θάρρους”, υπογράμμισε ο 62χρονος Λουξεμβούργιος συλλυπούμενος την οικογένεια του τραγουδιστή.

Η καναδή τραγουδίστρια Σελίν Ντιόν αποχαιρέτησε “έναν θρύλο”, σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter. “Με θλίψη μαθαίνω τον θάνατο του Τζόνι Χαλιντέι. Ήταν ένας γίγαντας της σόουμπιζ, ένας πραγματικός θρύλος!”, έγραψε η σταρ από το Κεμπέκ που έχει πουλήσει 250 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.

Για τον Αντρέ, έναν οδηγό-διανομέα προϊόντων στο κεντρικό Παρίσι, “ο Τζόνι ήταν μια μεγάλη μορφή, ένα σπουδαίο μνημείο”.

Μια σελίδα στο Facebook δημιουργήθηκε στη μνήμη του “ινδάλματος των νέων”. Περισσότερα από 100.000 μηνύματα έχουν αναρτηθεί για τον Γάλλο ρόκερ.

Από τον Νοέμβριο που ο Τζόνι Χαλιντέι νοσηλεύτηκε με αναπνευστική ανεπάρκεια, όλοι φοβούνταν για την επιδείνωση της νόσου. Ο Τζόνι είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου ότι έπασχε από καρκίνο των πνευμόνων που ήταν μεταστατικός. Η νόσος είχε διαγνωστεί τον Νοέμβριο του 2016 και θα ταλαιπωρούσε φρικτά τον ασθενή, αυτόν που ο φίλος του ‘Εντι Μίτσελ είχε αποκαλέσει “Robocop”. Ο Χαλιντέι μάλλον είχε εξοικειωθεί με τον θάνατο, έχοντας αποπειραθεί να αυτοκτονήσει το 1966 μετά την αίτηση διαζυγίου από τη Σιλβί Βαρτάν, μετά έχοντας βυθιστεί για μέρες σε κώμα το 2009 εξαιτίας κάποιων μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Ο Χαλιντέι έδωσε τη μάχη του μέχρι τέλους. Ανέβηκε στη σκηνή τον Ιούνιο και τον Ιούλιο με τους φίλους του, Ζαν Ντιτρόν και ‘Εντι Μίτσελ, για την περιοδεία του τρίο “Vieilles Canailles”. Ύπήρξαν στιγμές μερικές φορές δύσκολες, κατά τις οποίες ο Χάλιντεί έδειχνε συνεπαρμένος από την ενέργεια του κοινού του με το οποίο συναντιόταν για τελευταία φορά

Για να “μείνει ζωντανό”, όπως ήταν ο τίτλος της τελευταίας του περιοδείας (2015-2016), αυτό το “κτήνος της σκηνής” που είχε γεμίσει στα 57 χρόνια της καριέρας του όλους τους μεγάλους συναυλιακούς χώρους της πατρίδας του, δούλευε και για την παραγωγή ενός νέου δίσκου.

Έχοντας πουλήσει 100 και πλέον εκατομμύρια δίσκους και αποσπάσει 10 μουσικά βραβεία, το “ίνδαλμα των νέων” ο οποίος στη συνέχεια έγινε των λιγότερο νέων, εξέφρασε επιρροές και τάσεις διαφορετικών εποχών: αυτές των αρχών του ροκ εν ρολ όπου θεωρείτο ο “‘Ελβις Πρίσλεϊ” της Γαλλίας, της ποπ των αρχών της δεκαετίας του 1960, της πιο “mainstream” μουσικής variete με τον Μισέλ Μπερζέ ή τον Ζαν-Ζακ Γκολντμάν τη δεκαετία του 1980, για να επιστρέψει ευτυχισμένος τα τελευταία χρόνια στις ρίζες των μπλουζ και της ροκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ