Τι αναμένεται να ιδιωτικοποιηθεί στην Ελλάδα

Τι αναμένεται να ιδιωτικοποιηθεί στην Ελλάδα
A piggybank painted in the colours of the Greek flag stands amongst various euro coins in front of letters spelling the word 'GREECE' in this picture illustration taken in Berlin, Germany June 30, 2015. The head of the European Commission made a last-minute offer to try to persuade Greek Prime Minister Alexis Tsipras to accept a bailout deal he has rejected before a referendum on Sunday which EU partners say will be a choice of whether to stay in the euro. But Greek government sources said the leftist premier stood by his rejection of the creditors' conditions and Greece would default on a crucial repayment due to the International Monetary Fund on Tuesday, plunging it deeper into financial crisis. REUTERS/Pawel Kopczynski - RTX1IDW2

Πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της χώρας ίσως διατεθούν προς πώληση. Το CNN Money εξετάζει ποια μπορεί να είναι αυτά.

Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία αξίας έως και 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ένα ανεξάρτητο ταμείο, στα πλαίσια της συμφωνίας διάσωσης που επετεύχθη με την Ευρώπη. Σκοπός του ταμείου θα είναι η δημιουργία ρευστού, είτε μέσω της πώλησης αυτών των περιουσιακών στοιχείων, είτε μέσω της μετατροπής τους σε κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Η έγκριση αυτού του σχεδίου υπήρξε προϋπόθεση για την υλοποίηση της συμφωνίας και την παροχή επιπλέον χρηματικών πόρων στην Ελλάδα.

Ελληνικές τράπεζες, εταιρείες κοινής ωφέλειας, αεροδρόμια και λιμάνια είναι πολύ πιθανό να συμπεριληφθούν στη λίστα των περιουσιακών στοιχείων που θα καταλήξουν στο ταμείο, μαζί με τουριστικά θέρετρα και προνομιούχα οικόπεδα που τώρα βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία του κράτους.

Ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ είναι μερικές από τις επιχειρήσεις που θα διατεθούν προς ιδιωτικοποίηση.

Προηγούμενες κυβερνήσεις προσπάθησαν επίσης να πουλήσουν το κρατικό μερίδιο ύψους 35,5% στα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία διαθέτουν τρία διυλιστήρια στην Ελλάδα, καθώς και το μερίδιο 90% του κράτους στα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Η ιδέα πώλησης ελληνικών περιουσιακών στοιχείων για τη συγκέντρωση ρευστού δεν είναι νέα. Οι προηγούμενες συμφωνίες διάσωσης της Ελλάδας περιελάμβαναν μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων, αλλά η όλη διαδικασία δεν απέφερε τα αναμενόμενα.

«Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων υπήρξε η μεγάλη απογοήτευση των προηγούμενων συμφωνιών διάσωσης» λέει ο Ραούλ Ρουπαρέλ, συν-διευθυντής του think tank, Open Europe.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το πρόγραμμα είναι πολύ φιλόδοξο. Πολλά ελληνικά περιουσιακά στοιχεία έχουν χάσει μέρος της αξίας τους τα τελευταία πέντε χρόνια καθώς η κρίση «κατάπιε» το 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Ο αρχικός στόχος ήταν να συγκεντρωθούν 50 δισεκατομμύρια ευρώ από όλες τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το 2019, στόχος που στη συνέχεια αναθεωρήθηκε στα 22 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020. Μέχρι στιγμής, έχουν συγκεντρωθεί μόλις 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μια από τις λιγοστές επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις ήταν η πώληση του ΟΠΑΠ σε μια κοινοπραξία επενδυτών από την Τσεχία, την Ελλάδα και τη Ρωσία.

Βάσει του νέου σχεδίου, 25 από τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπεται να συγκεντρωθούν θα διοχετευθούν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ 12,5 δισεκατομμύρια θα πάνε προς την αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα 12,5 δισεκατομμύρια θα διατεθούν για επενδύσεις.

«Το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί κάμποσος χρόνος μέχρι να δημιουργηθούν πραγματικά έσοδα από το ταμείο, ενώ η όλη διαδικασία αναμένεται να γεννήσει πολιτικές εντάσεις» επισημαίνει ο Ρουπαρέλ.

Πηγή: CNN Money