Τι δείχνει η κατάρρευση στις τιμές των εμπορευμάτων

Τι δείχνει η κατάρρευση στις τιμές των εμπορευμάτων

Την τελευταία φορά που πρώτες ύλες όπως ο χαλκός και το πετρέλαιο ήταν τόσο φτηνές, η οικονομική ύφεση βρισκόταν στη γωνία.

Δεν είναι μυστικό ότι τα εμπορεύματα γενικώς έχουν περάσει ένα φριχτό 2015. Ένας άσχημος συνδυασμός ενισχυμένης προσφοράς και χαμηλής ζήτησης έχει σπείρει την καταστροφή στον κλάδο. Όμως, οι τιμές των πάντων – από το αργό πετρέλαιο μέχρι τα βιομηχανικά μέταλλα, όπως το αλουμίνιο, ο χάλυβας και ο χαλκός – έχουν καταρρεύσει ακόμα περισσότερο τις τελευταίες μέρες. Το αργό πετρέλαιο έπεσε κάτω από τα 37 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2009.

Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη που αυτή την εβδομάδα, ο Δείκτης Εμπορευμάτων Bloomberg, ο οποίος μετρά μια σειρά πρώτων υλών, βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο του από τον Ιούνιο του 1999 (!)

«Η γενικότερη αίσθηση είναι φριχτή. Η κατάσταση δεν ήταν ποτέ τόσο άσχημη, από την χρηματοπιστωτική κρίση μέχρι σήμερα, και χειροτερεύει μέρα με τη μέρα» λέει ο Γκάρετ Νέλσον, αναλυτής της BB&T.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η ανακοίνωση του εξορυκτικού γίγαντα Anglo American, ότι πρόκειται να πουλήσει το 60% των στοιχείων ενεργητικού του, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περικοπές έως και 85.000 θέσεων εργασίας.

Η πτώση των εμπορευμάτων πιέζει και τις τιμές των μετοχών, με τον Dow να πέφτει πάνω από 200 μονάδες αυτή την εβδομάδα. Και βέβαια, σπέρνει ανησυχία ως προς την ευρύτερη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

«Οι αγορές είναι αντιμέτωπες με έναν γενικότερο φόβο ως προς τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης» έγραψαν αναλυτές της Bespoke Investment Group σε πρόσφατη έκθεσή τους.

Κάποια στιγμή, οι μετοχές των εταιρειών εμπορευμάτων θα πρέπει να σταματήσουν να κατρακυλούν. Μόνο φέτος, οι μετοχές των εταιρειών ενέργειας του δείκτη S&P 500 έχουν χάσει 23% της αξίας τους.

Πολλές μετοχές αποτιμώνται σχετικά φτηνά. Όμως, μέχρι τώρα, ελάχιστοι επενδυτές έχουν το κουράγιο να αγοράσουν εν μέσω αυτού του χάους.