Τι δείχνουν «κρυφές» δημοσκοπήσεις για το Σκοπιανό

Τι δείχνουν «κρυφές» δημοσκοπήσεις για το Σκοπιανό
Ανθρώπινη φιγούρα φαίνεται πίσω από την κλειστή πόρτα τού Μεγάρου Μαξίμου κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, Αθήνα, την Κυριακή 28 Ιουνίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φώτης Πλέγας Γ.

Ποια είναι τα τρία ονόματα που φέρεται να «πέφτουν στο τραπέζι» της διαπραγμάτευσης. 

Ένας διπλωματικός μαραθώνιος βρίσκεται σε εξέλιξη για την επίλυση του Σκοπιανού με την κυβέρνηση να βρίσκεται αντιμέτωπη με… αναταράξεις. Για την ώρα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ δεν έχει ρίξει ακόμα στο τραπέζι ονόματα αλλά σύμφωνα με τη Real News συζητά και πρόκειται να παρουσιάσει στις δύο πλευρές τρία.

Ειδικότερα τα τρία ονόματα που θα παρουσιάσει στις 19 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη ο κ. Νίμιτς είναι το «Βόρεια Μακεδονία», το «Άνω Μακεδονία» και το «Nova Macedonia».

Βέβαια δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί και ένα νέο όνομα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα τα ονόματα αυτά επιλέχθηκαν από το σύνολο των προτάσεων που έπεσαν στο τραπέζι. Τα άλλα ονόματα που είχαν βάλει σε σκέψη τον κ. Νίμιτς είναι το «Μακεδονία του Βαρδάρη» και το «Σλαβοματσεντονίγια».

Να σημειωθεί πως λίγο πριν ο Μάθιου Νίμιτς καταθέσει στους διαπραγματευτές Ελλάδας και Σκοπίων, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι τα ονόματα που προτείνει, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ θα επισκεφθεί την ΠΓΔΜ.

Όπως αναφέρουν τα «Παραπολιτικά», η κυβέρνηση πριν ανοίξει δημοσίως τη συζήτηση για την ονομασία των Σκοπίων, πραγματοποίησε σειρά κρυφών δημοσκοπήσεων διαφορετικού τύπου, τόσο στη βόρεια Ελλάδα, όσο και αστάθμητων κ.α. σε σχέση με την ονομασία και τα πιθανά ονόματα για τη γειτονική χώρα.

Μία από αυτές δείχνει «ντέρµπι» με το 47% να τάσσεται εναντίον µιας λύσης του προβλήµατος της ονοµασίας που θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία», το 46% υπέρ και ένα 7% εµφανίζεται είτε να µη γνωρίζει είτε να µην ενδιαφέρεται για το θέµα.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα κρίνεται από πρόσωπα κοντά στην κυβέρνηση ως πολύ ενθαρρυντική για το Μέγαρο Μαξίµου και το υπουργείο Εξωτερικών, όπου εκτιµούν ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος στο κοινωνικό πεδίο για να προωθηθεί συµβιβασµός σε ένα τόσο παλιό και ευαίσθητο εθνικό θέµα.