Τι έδωσε η κυβέρνηση στους θεσμούς για να κλείσει η συμφωνία

Τι έδωσε η κυβέρνηση στους θεσμούς για να κλείσει η συμφωνία
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ), η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ (Κ) και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ (Α) συνομιλούν κατά τη διάρκεια τριμερής συνάντηση πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016, στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν όλα τα ζητήματα της Συνόδου Κορυφής, το προσφυγικό και τα θέματα που σχετίζονται με την ελληνική οικονομία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Τα σημεία που έκανε κι άλλο πίσω το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών αλλά δεν ήταν αρκετά.

Με την προσοχή να είναι πλέον στραμμένη στις διεργασίες που ξεκινά το Μέγαρο Μαξίμου για έκτακτη σύνοδο κορυφής των χωρών της ευρωζώνης ακόμη και μέσα στο ορθόδοξο Πάσχα, οι πληροφορίες που έρχονται από το πεδίο της διαπραγμάτευσης στο Χίλτον δείχνουν ότι παρά τις υποχωρήσεις, ορισμένα μέρη του κουαρτέτου των δανειστών παραμένουν αμετάπειστα.

Οι δανειστές δεν πείστηκαν από την ελληνική πρόταση περί θεσμόθετησης ενός μόνιμου «κόφτη» δαπανών που θα ενεργοποιείται κάθε φορά που θα διαπιστώνεται απόκλιση από τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018.

Η κυβέρνηση φέρεται να έκανε πίσω στο κρίσιμο θέμα του αφορολόγητου, προτείνοντας χαμηλότερο όριο ύψους 8.182 ευρώ έως 9.090 ευρώ, σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό των παιδιών του φορολογουμένου. Βάσει της εν λόγω πρότασης, το αφορολόγητο όριο των 9.090 ευρώ θα δικαιούνται όσοι έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά ενώ το χαμηλότερο αφορολόγητο των 8.182 ευρώ θα αφορά τους φορολογουμένους που δεν έχουν παιδιά. Όσοι φορολογούμενοι έχουν ένα παιδί, τότε η έκπτωση φόρου θα είναι στα 1.900, δηλαδή το αφορολόγητο θα πάει στα 8.640 ευρώ.

Όπως έγραψε το Fortune την Τρίτη, οι δανειστές ζητούν «λίγα και μεγάλα» μέτρα, ζητώντας μεταξύ άλλων τα εξής:

– περικοπή των μισθών στο Δημόσιο,

– μείωση των συντάξεων,

– πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο ή ακόμη και απολύσεις, εάν χρειαστεί,

– μετάταξη από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον βασικό 24% των τιμολογίων της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ,

– περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αντί των παραπάνω εισηγείται την επιβολή νέων φόρων ή την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της Τρίτης και πριν γίνει γνωστό από τον εκπρόσωπο του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι δεν θα πραγματοποιηθεί Eurogroup για την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρο του Eurogroup πραγματοποίησε κύκλο τηλεφωνικών συνομιλιών με ορισμένους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης (Γαλλία, Γερμανία, κ.α.) επιχειρώντας να κλείσει η συμφωνία με τη σύγκληση του συμβουλίου.

Τελικά, όπως έδειξαν οι εξελίξεις, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, με το Μέγαρο Μαξίμου να αναφέρει σε non paper της Τετάρτης ως κύριους υπεύθυνους για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων το ΔΝΤ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποδίδοντας σε αυτούς την εσκεμμένη καθυστέρηση και την αλλαγή του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2015.