Τί λέει ο αγαπημένος δείκτης του Γουόρεν Μπάφετ για το χρηματιστήριο της Κίνας

Τί λέει ο αγαπημένος δείκτης του Γουόρεν Μπάφετ για το χρηματιστήριο της Κίνας
Photo:

Ένα από τα αγαπημένα μεγέθη του θρυλικού επενδυτή δείχνει ότι η χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας μπορεί να μην είναι φούσκα.

των Στίβεν Γκάντελ και Στέισι Τζόουνς

Ο Γουόρεν Μπάφετ εδώ και καιρό τοποθετείται θετικά για την Κίνα και την αγορά της. Όμως, δεδομένης της πρόσφατης πτώσης στην χρηματιστηριακή αγορά της χώρας, θα ήταν ο ίδιος πρόθυμος να επενδύσει και σήμερα;

Οι κινεζικές μετοχές σημειώνουν έντονες διακυμάνσεις τον τελευταίο καιρό. Οι κινεζικές μετοχές στο χρηματιστήριο της Σαγκάης υποχώρησαν περίπου κατά 10% τη Δευτέρα και την Τρίτη. Αυτό σημειώθηκε μετά από μια ανάκαμψη 14% και από μια βουτιά 25% τον Ιούνιο και τις αρχές Ιουλίου.

Ωστόσο, η αστάθεια δεν φοβίζει τον Μπάφετ. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Berkshire Hathaway λέει συχνά ότι η Wall Street ταυτίζει λανθασμένα την αστάθεια της αγοράς με τον κίνδυνο. Αν σχεδιάζετε να κρατήσετε μια μετοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα, λέει ο Μπάφετ, δεν έχει σημασία τί συμβαίνει πρόσκαιρα. Η τιμή μιας μετοχής θα αντικατοπτρίζει τελικά την πραγματική της αξία, η οποία ελπίζουμε να είναι υψηλότερη από εκείνη που πληρώσατε για να αγοράσετε τις μετοχές.

Αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει τον Μπάφετ δεν είναι η υπεραπόδοση. Πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια, ο Μπάφετ αποκάλυψε τον αγαπημένο του δείκτη για να καθορίσει αν μια χρηματιστηριακή αγορά είναι υπερτιμημένη ή υποτιμημένη. Έγραψε γι ‘αυτό για πρώτη φορά σε ένα άρθρο στο Fortune το 1999. Ο Μπάφετ είπε ότι του αρέσει να συγκρίνει τη συνολική αξία της χρηματιστηριακής αγοράς με την απόδοση της οικονομίας, ή το ΑΕΠ. Είναι σαν μια αναλογία τιμής προς κέρδη αλλά για την οικονομία και όχι μόνο για μια μετοχή. Ο Μπάφετ είπε ότι θέλει να αγοράσει όταν οι μετοχές διαπραγματεύονται στο 70% έως 80% της οικονομικής παραγωγής. Οτιδήποτε πάνω από 133% αρχίζει να φαίνεται ακριβό.

Άρα, τί λέει ο αγαπημένος δείκτης της αγοράς του Μπάφετ για τις κινεζικές μετοχές σήμερα; Στέλνει ένα εκπληκτικά θετικό μήνυμα, ειδικά σε σύγκριση με την αγορά των ΗΠΑ. Μετά την πρόσφατη πτώση της αγοράς στην Κίνα, η συνολική αξία όλων των κινεζικών μετοχών (προσθέτοντας την αξία των μετοχών σε δύο κύρια χρηματιστήρια της Κίνας, της Σαγκάης και του Σένζεν, καθώς και την αγορά Hang Seng του Χονγκ Κονγκ, όπου πολλές επιχειρήσεις της ηπειρωτικής Κίνας διαπραγματεύονται μετοχές τους) ως προς το ΑΕΠ της Κίνας (συν του Χονγκ Κονγκ) είναι 110%.

Πολλοί σχολιαστές έχουν υποστηρίξει ότι στην αγορά της Κίνας η αύξηση κατά 140% μέσα σε μόλις ένα ενάμιση χρόνο (πριν από την πρόσφατη διόρθωση) ήταν μια φούσκα. Αλλά στις αρχές του 2014, η Κίνα χρηματιστηριακή αγορά ήταν πραγματικά πολύ φθηνή. Στο τέλος Μαρτίου 2014, η συνολική αξία της αγοράς της Κίνας ήταν μόλις στο 69% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτό είναι κάτω από το όριο του Μπάφετ, ο οποίος είναι γνωστός ως επενδυτής αξίας και υποδηλώνει ότι είναι ώρα να αγοράσετε.

Η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς της Κίνας βρίσκεται υψηλότερα τώρα, αλλά σύμφωνα με το δείκτη του Μπάφετ ίσως δεν είναι πολύ ψηλά. Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ διαπραγματεύεται στο 125% της αξίας του ΑΕΠ της Αμερικής. Αυτό σημαίνει ότι οι κινεζικές μετοχές αποτελούν, τουλάχιστον σε σχέση με τις ΗΠΑ, μια καλή αγορά.

Οι επενδυτές αποδίδουν μεγάλη αξία στην αξιοπιστία. Σε αντίθεση με τον Μπάφετ, οι περισσότεροι επενδυτές στην πραγματικότητα αποστρέφονται την αστάθεια. Έτσι, η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ τείνει να διαπραγματεύεται πάνω από το ΑΕΠ της. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ διαπραγματεύεται σχεδόν στο 110% του ΑΕΠ. Η αγορά της Κίνας διαπραγματεύεται μόλις πάνω από το 90% του ΑΕΠ.

Παρόλα αυτά, ο δείκτης του Μπάφετ υποδηλώνει ότι όσοι λένε ότι η χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας είναι ακόμα πολύ υπερτιμημένη κάνουν λάθος. Ο επενδυτής προέβλεψε ότι η κινεζική χρηματιστηριακή αγορά είχε άλλα δύο με τρία χρόνια ανόδου, διότι ο πληθυσμός της χώρας είχε «βρει έναν τρόπο να ξεκλειδώσει τις δυνατότητές της». Έκανε τα σχόλια αυτά, όταν οι μετοχές της Κίνας σημείωναν τα υψηλότερά τους επίπεδα. Οι μετοχές άρχισαν να πέφτουν περίπου ένα μήνα αργότερα. Αλλά τίποτα από αυτά δεν είναι πιθανό να ενοχλήσει τον Μπάφετ.