Τι μας δίδαξε ο Στιβ Τζομπς για τις προσλήψεις υπαλλήλων

Τι μας δίδαξε ο Στιβ Τζομπς για τις προσλήψεις υπαλλήλων
Photo:

Χρειάζεται κάτι παραπάνω από τη δημιουργία ενός προϊόντος που ξεχωρίζει ώστε να έχετε μια πραγματικά επιτυχημένη επιχείρηση.

Η δημιουργία μιας επιτυχούς επιχείρησης δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς δεν εξαρτάται μόνο απ’την καινοτομία του προϊόντος. Η αληθινή επιτυχία έρχεται τελικά από τα ίδια τα άτομα που απαρτίζουν την ομάδα.

Κάθε ηγέτης γνωρίζει πως είναι δύσκολο να κρατήσει αυτούς τους υπαλλήλους ποτ πραγματικά προσφέρουν κάτι παραπάνω στην εταιρεία, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να πείσετε τους « σούπερ σταρ» σας πως βρίσκονται στην σωστή εταιρεία και πρέπει να παραμείνουν εκεί.

Γνωρίστε τους

Η δημιουργία προσωπικών σχέσεων με τους υπαλλήλους σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι οι εργαζόμενοι αισθάνονται πως ακούγονται μέσα στην εταιρεία. Ακούστε τις ανάγκες τους, ρωτήστε τι έχει μεγαλύτερη σημασία για αυτούς και μάθετε πως βλέπουν εκείνοι την ανάπτυξη της εταιρείας. Διατηρώντας το διάλογο ανοικτό και άτυπο, θα δημιουργήσετε ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι θα νιώθουν πως μπορούν να πραγματοποιήσουν τους προσωπικούς και επαγγελματικούς τους στόχους.

Οι καλύτεροι εργαζόμενοι είναι αυτοί που συχνά «σπάνε» το καλούπι του τυπικού εργαζόμενου, γι αυτό φροντίστε να διαθέσετε τον απαραίτητο χρόνο ώστε να τι τους καθιστά μοναδικούς και κάντε βήματα για να ενισχύσετε τα ταλέντα τους αυτά.

Προσφέρετε ευελιξία

Για τους διευθυντές μπορεί να είναι δύσκολο να είναι εντελώς απόντες απ’ την εργασία, αλλά έστω και ένα μικρό κομμάτι ελευθερίας στους εργαζόμενους μπορεί να τους κάνει πραγματικά χαρούμενους και να τους δώσει νέα κίνητρα. Δώστε τους κατευθυντήριες γραμμές, αλλά αφήστε να ολοκληρώσουν μόνοι τους τις δουλειές και πιστέψτε σε εκείνους. Δημιουργήστε περιθώρια ώστε αν υπάρξουν μικρές αποτυχίες να μην επηρεαστεί ολόκληρη η εταιρεία και αφήστε τους να μάθουν.

Όπως είχε πει ο πρώην CEO της AppleΣτιβ Τζομπς: «Δεν έχει νόημα να προσλαμβάνετε έξυπνους ανθρώπους και να τους λέτε τι να κάνουν. Θα προσλάβετε έξυπνους ανθρώπους , έτσι ώστε να σας πουν εκείνοι τι να κάνετε». Ειδικά σε μια αναπτυσσόμενη αγορά αυτή η νοοτροπία είναι κάτι περισσότερο από ένα κίνητρο για τους υπαλλήλους σας, είναι το κλειδί της επιτυχίας. Η ελευθερία δίνει στους καλύτερους της εταιρείας την ευκαιρία να κάνουν αυτό που κάνουν καλύτερα: να σας εντυπωσιάσουν.

Κάντε συμβιβασμούς

Οι στόχοι δεν είναι σταθεροί, μεταβάλλονται διαρκώς, ειδικά για τους πιο αφοσιωμένους εργαζόμενους. Ο ρόλος σας ως ηγέτης είναι να ξέρετε πως μεταβάλλονται οι προσωπικοί και επαγγελματικοί στόχοι των υπαλλήλων σας. Επίσης, πρέπει να μάθετε πώς να ανταποκριθείτε σε αυτές τις εξελισσόμενες ανάγκες, ενώ εξακολουθείτε να κάνετε ό, τι είναι καλύτερο για την επιχείρηση. Ως διευθυντής είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε πότε η στόχοι της επιχείρησής ευθυγραμμίζονται με τους στόχους των υπαλλήλων σας. Όταν είναι σαφές ότι διαφέρουν κάντε το καλύτερό για να βρείτε μια συμβιβαστική λύση εφ ‘όσον δεν βλάπτει την επιχείρησή σας.