Τι ζητούν οι Ισραηλινοί για να επενδύσουν στην Ελλάδα

Τι ζητούν οι Ισραηλινοί για να επενδύσουν στην Ελλάδα

Τρία venture capital από Ισραήλ ενδιαφέρονται για την ελληνική αγορά, ανάμεσα τους και το περίφημο «Yozma Group».

Τρία κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) «σκανάρουν» την ελληνική αγορά , μεταξύ των οποίων και το περίφημο «Yozma Group», τα οποία ενδιαφέρονται υπό προϋποθέσεις να επενδύσουν σε proects σε διάφορους κλάδους.

Βέβαια, προκειμένου το ενδιαφέρον αυτό να αποκτήσει πιο πρακτική υπόσταση, η ισραηλινή πλευρά φαίνεται ότι θα ήθελε να «δει» γενναία κίνητρα και ουσιαστική κρατική υποστήριξη, καθώς και συμμετοχή ελληνικών venture capital funds, ώστε το επιχειρηματικό ρίσκο να μετριασθεί.

Τα παραπάνω προέκυψαν από δηλώσεις, σε δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη, του ιδρυτή και προέδρου τού Yozma, Γιγκάλ Ερλιχ (Yigal Erlich), στο περιθώριο εκδήλωσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), που έγινε την Πέμπτη.

«Προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα ξένα funds, που θα αναλάβουν το ρίσκο να επενδύσουν σε projects αυξημένου κινδύνου, θα βοηθούσε να υπάρχει κρατική υποστήριξη, με συμμετοχή από 30% έως και 70%, αλλά και να θεσπιστούν κίνητρα, τα οποία θα καλύπτουν κάπως τους επενδυτές για τις πιθανές πρώτες ζημίες. Επίσης, θα μπορούσε να εξασφαλίζεται στους ξένους επενδυτές ποσοστό συμμετοχής στα κέρδη», επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι το Ισραήλ εφήρμοσε τέτοια κίνητρα προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές, πχ, από τις ΗΠΑ.

Ζητείται ευέλικτος οργανισμός για την καινοτομία
Ο ίδιος εξέφρασε τη πεποίθηση ότι η Ελλάδα χρειάζεται να αναπτύξει συγκεκριμένα «εργαλεία» για να προσελκύσει κεφάλαια, πχ, στον χώρο της καινοτομίας. Πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθούσε η δημιουργία ενός οργανισμού, υπό την εποπτεία, πχ, ενός υπουργού, ο οποίος όμως θα ήταν ανεξάρτητος και ελεύθερος να κινηθεί έξω από τη γραφειοκρατία. Ο Οργανισμός αυτός θα μπορούσε να έχει το δικό του προϋπολογισμό, χρηματοδοτούμενο από κρατικά κεφάλαια, αποκλειστικά για να συμμετέχει σε επενδυτικά σχέδια πάνω σε καινοτόμα projects, όχι όμως σε επιχειρήσεις.

«Διαφοροποιηθείτε!»
Αναφερόμενος ειδικά στη Θεσσαλονίκη σημείωσε ότι οι φορείς και οι επιχειρηματίες της πόλης ¨θα πρέπει να σκεφτούν πολύ έντονα ώστε να πετύχουν η διαφοροποίηση των υπηρεσιών και των προϊόντων τους σε σχέση με τον ανταγωνισμό. «Τα πάντα εξαρτώνται από αυτό που θα έλεγα φιλοδοξία του τόπου», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πολλά θα μπορούσαν να γίνουν.

«Για παράδειγμα, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας επιχειρηματικός πόλος στο λιμάνι, να στεγαστούν στις άδειες αποθήκες νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups). Η πόλη θα αποκτήσει με αυτόν τον τρόπο τη δυναμική να προσελκύει ανθρώπους, ιδίως νέους. Να θέλετε οι άνθρωποι να μιλάνε διεθνώς για την πόλη σας», πρόσθεσε.

O κ.Ερλιχ πρότεινε ακόμη τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων με το ποσόν του 1,17 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για δράσεις έρευνας και καινοτομίας. Τα κεφάλαια αυτά, πρόσθεσε, με τη μόχλευση ιδιωτικών πόρων, μπορούν μέχρι και να διπλασιαστούν.

Παράλληλα, επανέλαβε αυτό που σημείωσε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα, ότι «η εφαρμογή πολιτικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων για δράσης έρευνας και καινοτομίας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ μπορεί να φέρει αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 4 δισ. ευρώ και να δημιουργήσει 32.000 άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας», με ταυτόχρονη ανάσχεση της μετανάστευσης και επαναπατρισμό επιστημόνων που έφυγαν τα τελευταία χρόνια από τη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα: 

Κυλάει το νερό στο αυλάκι για Ελλάδα και Ισραήλ

Επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα βλέπει η Κίνα