Τηλεφωνική διάσκεψη κορυφής για την Ουκρανία

Τηλεφωνική διάσκεψη κορυφής για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος της χώρας συνομίλησε με τους ομολόγους του από Ρωσία, Γαλλία και Γερμανία - Διαδηλώσεις στο Κίεβο κατά της εκεχειρίας.

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχαν σήμερα μια τηλεφωνική διάσκεψη «που διήρκησε περισσότερο από 2 ώρες» με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο, μία ημέρα πριν από την εκπνοή της εκεχειρίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το προεδρικό Μέγαρο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας, της δεύτερης σε διάστημα τεσσάρων ημερών, «υπογράμμισαν τη σημασία νέων απτών βημάτων με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης ασφαλείας στο πεδίο, την παράταση της εκεχειρίας και την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου» που παρουσίασε η Ουκρανία, επιβεβαίωσε η γαλλική προεδρία σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συζητήσει εκ νέου αύριο με τους ομολόγους του της Γαλλίας και Ρωσίας Φρανσουά Ολάντ και Βλαντίμιρ Πούτιν όπως και με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Προσέθεσε ότι αυτή η τηλεφωνική διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί λίγες ώρες πριν από τη λήξη της εκεχειρίας στη ρωσόφωνη, βιομηχανική περιοχή Ντομπάς.

Από την πλευρά του πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε σήμερα τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο να παρατείνει την εκεχειρία που λήγει αύριο στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής διάσκεψης.

«Κάλεσε τον Ποροσένκο να παρατείνει το καθεστώς της εκεχειρίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» ανέφερε το Κρεμλίνο σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε μετά την τηλεφωνική διάσκεψη.

Διαδηλώσεις στο Κίεβο, συγκρούσεις στο Σλαβιάνσκ
Εκατοντάδες Ουκρανοί εθελοντές μαχητές διαδήλωσαν σήμερα έξω από τον προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο διαμαρτυρόμενοι για την παράταση της εκεχειρίας με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, οι διαδηλωτές κάλεσαν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο να τερματίσει την εκεχειρία και να κηρύξει στρατιωτικό νόμο.

Ζήτησαν επίσης να εφοδιαστούν με καλύτερα μέσα για την επανέναρξη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που πρόσφατα διακόπηκε στα ανατολικά.

Σε μια προσπάθεια να τερματίσουν τις συγκρούσεις που διαρκούν δύο μήνες, ο Ποροσένκο και οι φιλορώσοι αντάρτες ανακοίνωσαν χθες την παράταση της εκεχειρίας, που διήρκησε μία εβδομάδα και επρόκειτο να λήξει την Παρασκευή, έως τις 22:00 ώρα Ελλάδας αύριο. Δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα υπάρξει συμφωνία για μια δεύτερη παράταση.

Πάντως σήμερα ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ παρά την εκεχειρία.

Η ουκρανική Εθνοφρουρά ανέφερε ότι αντάρτες χρησιμοποίησαν άρματα μάχης και εκτόξευσαν βλήματα όλμου εναντίον ενός φυλακίου ελέγχου κοντά στο Σλαβιάνσκ, περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία.

«Δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού εδώ» επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Ένας εκπρόσωπος της επιχείρησης δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 5 ότι 5 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες ημέρες σε επιθέσεις των ανταρτών που παραβίασαν την εκεχειρία.

Οι αυτονομιστές από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σφυροκόπησαν περιοχές γύρω από το Σλαβιάνσκ, ενώ επλήγησαν μία αγορά και μία πολυκατοικία με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματίες, όπως μετέδωσε το Ιντερφάξ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη: 

Παράταση της εκεχειρίας στην Ουκρανία μέχρι την Δευτέρα

Εκεχειρία ή κυρώσεις το δίλημμα για τη Ρωσία

Υπεγράφη η Συμφωνία Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ουκρανίας