Εκεχειρία ή κυρώσεις το δίλημμα για τη Ρωσία

Εκεχειρία ή κυρώσεις το δίλημμα για τη Ρωσία

Ποιοι είναι οι τέσσερις όροι της ΕΕ για τη Μόσχα - Παράταση για 72 ακόμη ώρες της εκεχειρίας που λήγει απόψε επιθυμεί ο Ουκρανός πρόεδρος. 

Προθεσμία τριών ημερών αποφάσισαν να δώσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κυβερνηση της Ρωσίας, προκειμένου να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες που θα συμβάλλουν καθοριστικά στη διατήρηση της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία ή να βρεθεί αντιμέτωπη με νέες οικονομικές καιι πολιτικές κυρώσεις. «Είναι πιθανό αν δεν υπάρξουν κινήσεις, οι χώρες μέλη της ΕΕ να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν νέες κυρώσεις την επόμενη εβδομάδα κιόλας», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, όπου σήμερα υπεγράφη η ιστορική Συμφωνία Σύνδεσης της ΕΕ με την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία.

Την ώρα που στις Βρυξέλλες ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας υπέγραφε τη συμφωνία, όμως, στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, όπου σήμερα θα διεξαχθούν συζητήσεις για την παράταση της επταήμερης εκεχειρίας μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και μεσολαβητών της ουκρανικής κυβέρνησης, τουλάχιστον πέντε στρατιώτες έχαναν τη ζωή τους σε μάχες.

Η επταήμερη εκεχειρία που κήρυξε την προηγούμενη Παρασκευή ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο λήγει σήμερα στις 22:00.

Νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι η εκεχειρία θα πρέπει να παραταθεί. «Οι Ουκρανοί θα πρέπει να επιστρέψουν στον δρόμο της ειρήνης, του διαλόγου και της κατανόησης. Το πιο σημαντικό είναι η εξασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης κατάπαυσης του πυρός ως απαραίτητης προϋπόθεσης για να διεξαχθούν ουσιαστικές συνομιλίες ανάμεσα στις αρχές στο Κίεβο και τους αντιπροσώπους των νοτιοανατολικών περιφερειών», δήλωσε ο Πούτιν.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε πως επιθυμεί να παρατείνει για 72 ώρες την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές. «Εγώ θα πάρω την απόφαση. Πρέπει να συμβουλευτώ το Συμβούλιο Άμυνας, όμως το όριο είναι στις 22:00, συνεπώς η απόφαση πρέπει να ληφθεί σήμερα», είπε ο Ποροσένκο.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι θα καλωσόριζε την τριήμερη παράταση της εκεχειρίας, πρόσθεσε, όμως, πως αυτή δεν πρέπει να αποτελέσει απλώς μια αναβολή του τελεσιγράφου προς τους αυτονομιστές για να καταθέσουν τα όπλα.

Εν τω μεταξύ, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ που συνεδρίασε σήμερα, συμπεριλαμβάνονται οι τέσσερις όροι που πρέπει, σύμφωνα με την ΕΕ να εκπληρωθούν μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, μεταξύ των οποίων «η έναρξη διαπραγματεύσεων ουσίας για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου του Ουκρανού προέδρου».

Η ΕΕ ζητεί να υπάρξει συμφωνία για «ένα μηχανισμό επαλήθευσης της κατάπαυσης του πυρός, ο οποίος να επιβλέπεται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη», για την «επιστροφή στην ουκρανική εξουσία τριών σημείων διέλευσης των συνόρων με τη Ρωσία» και για «την απελευθέρωση των ομήρων, περιλαμβανομένων όλων των παρατηρητών του ΟΑΣΕ».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε πως «θα εξετάσει την κατάσταση στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα εφόσον χρειασθεί», διευκρινίζεται στο κείμενο. Επαναλαμβάνει ακόμη ότι είναι έτοιμο «να συγκληθεί ανά πάσα στιγμή» για να θέσει σε εφαρμογή νέες κυρώσεις.

Συμφωνήθηκε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να έχουν μια νέα επαφή με τον πρόεδρο Πούτιν στη διάρκεια του σαββατοκύριακου για να εξετάσουν μαζί την κατάσταση, διευκρινίσθηκε από διπλωματική πηγή.

Διαβάστε ακόμη:

Υπεγράφη η Συμφωνία Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ουκρανίας

Η Μόσχα προειδοποιεί την Ε.Ε. για «σοβαρές συνέπειες»

Ελεύθεροι τέσσερις απαχθέντες του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία

Ελπίδες πως θα «κρατήσει» η εκεχειρία στην Ουκρανία