Τη στήριξη της Γαλλίας ζητούν οι Κούρδοι της Συρίας μετά την απόφαση Τραμπ

Τη στήριξη της Γαλλίας ζητούν οι Κούρδοι της Συρίας μετά την απόφαση Τραμπ

Ο αραβο-κουρδικός συνασπισμός απευθύνει επείγουσα έκκληση στην Γαλλία, μετά την απόφαση Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συρία.

Οι Κούρδοι ζητούν από την Γαλλία διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία και εν όψει ενδεχόμενης τουρκικής επίθεσης στην βόρεια Συρία.

Ο αραβο-κουρδικός συνασπισμός κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο του πλήθους των ξένων τζιχαντιστών που κρατεί, εάν οι Τούρκοι εξαπολύσουν επίθεση εναντίον τους μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής αποχώρησης, προειδοποίησε κούρδισα αξιωματούχος του συνασπισμού στο Παρίσι.

«Φοβόμαστε ότι δεν θα ελέγχουμε πλέον την κατάσταση και ότι θα είναι δύσκολο για εμάς να τους κρατήσουμε σε ορισμένη τοποθεσία» σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης, δήλωσε η Ιλχαμ Αχμαντ, μία από τις αξιωματούχους της πολιτικής πτέρυγας του συνασπισμού, που βρίσκεται στο Παρίσι για να συζητήσει με Γάλλους αξιωματούχους την κατάσταση στην περιοχή της βόρειας Συρίας όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την αμερικανική απόφαση και για να ζητήσει την δραστηριοποίηση της Γαλλίας.

«Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα είναι δύσκολος, διότι οι δυνάμεις μας θα είναι υποχρεωμένες να υποχωρήσουν από τις γραμμές του μετώπου (στην επαρχία) Ντέιρ Εζόρ (τελευταίο προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος), για να λάβουν θέση στα σύνορα με την Τουρκία ώστε να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη επίθεση», εξήγησε η Ιλχαμ Αχμαντ.

Στο Βερολίνο, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι η αμερικανική απόφαση δεν επηρεάζει την αποστολή της Γερμανίας στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε από την πλευρά της ότι η Γερμανία θα το είχε θεωρήσει χρήσιμο εάν οι ΗΠΑ είχαν συνομιλήσει με άλλες κυβερνήσεις πριν αποφασίσουν για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία.