Το ανθρωποκεντρικό μοντέλο εργασίας της ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas

Το ανθρωποκεντρικό μοντέλο εργασίας της ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas

Συνέντευξη του Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας κ. Danilo Greco.

H ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas είναι η εταιρεία με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα για το 2013, στην κατηγορία των 250+ εργαζομένων, σύμφωνα με την έρευνα Best Workplaces.

Το FortuneGreece.com μίλησε με τον κ. Danilo Greco, Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas, ο οποίος τονίζει πως η ικανότητα της εταιρείας να ακούει τους εργαζόμενούς της είναι το κλειδί για μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και πηγή υπερηφάνειας για όλους.


Τι σημαίνει για εσάς η ανάδειξη της εταιρείας ως κορυφαίο εργασιακό περιβάλλον;

Η ανάδειξη της ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas ως το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα μάς γεμίζει με μεγάλη υπερηφάνεια. Είναι πολύ μεγάλη τιμή να αναδεικνύουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την εταιρεία τους ως την καλύτερη, ιδιαίτερα όταν το εξωτερικό περιβάλλον είναι τόσο δύσκολο. Είναι μια επιβεβαίωση της προσπάθειας ετών, τόσο από μένα όσο και των προκατόχων μου, για να είναι ο άνθρωπος, ο εργαζομενος μας, πάντα στο επίκεντρο.

Είναι όμως ταυτόχρονα και μια επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης που αισθάνονται οι εργαζόμενοι στην εταιρεία. Όπως ανέφερε και ο Πρόεδρός μας, κ. Σπ. Δεσύλλας, σε μια από τις ομιλίες του σχετικά με το θέμα, «η διάκριση αυτή αποτελεί καθρέφτη της δέσμευσης και της αφοσίωσης κάθε εργαζόμενου της εταιρείας μας».

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ότι οι άνθρωποί σου είναι δίπλα σου και θα σε υποστηρίξουν με το 110% των δυνάμεών τους. Είναι αυτή η σιγουριά που αισθάνεται ο κάθε εργαζόμενος που μπορεί να μετατραπεί σε σιγουριά της ίδιας της εταιρείας για να διεκδικήσει μια ακόμα ισχυρότερη θέση στην αγορά.

Ποιες διαδικασίες και ποιες αξίες σάς οδήγησαν σε αυτήν τη διάκριση;

Η αλήθεια είναι πως τόσο το υψηλό ποσοστό συμμετοχής, που άγγιξε το 87%, όσο και η ίδια η διάκριση δεν ήταν έκπληξη για εμάς. Η Unilever διεξάγει κάθε δύο χρόνια Παγκόσμια Έρευνα Ικανοποίησης Προσωπικού (Global People Survey), ενώ στα ενδιάμεσα έτη διεξάγει «σφυγμομετρήσεις» (PULSE).

Αυτές οι δύο διαδικασίες αποτελούν το επίσημο εργαλείο των εργαζόμενων για να εκφράσουν την άποψη τους σε διάφορες περιοχές που άπτονται στη λειτουργία της εταιρείας μας, όπως η ηγεσία, η επικοινωνία, η ομαδικότητα, η δικαιοσύνη, η διαφορετικότητα/ποικιλομορφία κ.ά. Τα ποσοστά συμμετοχής μας είναι πάντα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Φανταστείτε ότι στην τελευταία έρευνα που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2012, η συμμετοχή του κόσμου έφτασε το 91%.

Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε όλους τους εργαζόμενούς μας και μετά από κάθε παρουσίαση, κάθε τμήμα χωριστά αναλύει τις περιοχές που θα πρέπει να βελτιωθούν. Τα πλάνα βελτίωσης των τμημάτων συνθέτουν το επίσημο πλάνο της εταιρείας με συγκεκριμένους στόχους προς βελτίωση. Με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι μας έχουν αναπτύξει την άνεση να θέλουν και να εκφράζουν τη γνώμη τους ανεμπόδιστα και ειλικρινά.

Μια από τις πιο σημαντικές αξίες της εταιρείας μας είναι η επικοινωνία. Ιδιαίτερα από το 2007 και μετά, που δυσκόλεψαν οι συνθήκες στην αγορά, τόσο ο πρόεδρός μας όσο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στο να επικοινωνούν σε όλους τους εργαζόμενους τόσο τα αποτελέσματα της εταιρείας όσο και νέα που αφορούν την ίδια την εταιρεία σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι εργαζόμενοί μας δεν θα μάθουν ποτέ από τον Τύπο νέα που τους αφορούν και αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη τους προς την εταιρεία.

Σε αυτό το μέγεθος, ποιες είναι οι ιδιαίτερες δυσκολίες προκειμένου να κρατήσετε υψηλό επίπεδο στην ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος. Πώς τις ξεπερνάτε;

Η πιο σημαντική πρόκληση είναι ο κινδυνος να γίνει η εταιρεία απρόσωπη, γιατί μια εταιρεία χωρίς πρόσωπο οδηγεί τους εργαζόμενούς της στην αποξένωση. Γι’ αυτό είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη να προσπαθείς να καλύψεις το οποιοδήποτε κενό συνεχώς.

Οι εργαζόμενοι που αισθάνονται υπερήφανοι για την εταιρεία τους, για τη δουλειά τους για τα προϊόντα που πωλούν είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της. Είναι αυτοί που θα κάνουν την καλύτερη διαφήμιση.

Η ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas είναι μια φύσει ανθρωποκεντρική εταιρεία που ενισχύει και επιδιώκει το κλίμα της ομαδικότητας και της οικογένειας. Η εταιρεία αναπτύσσει και εφαρμόζει για το προσωπικό της προγράμματα που προάγουν την προσωπική ανάπτυξη, την υγεία, την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, όπως για παράδειγμα το μοντέλο της ευέλικτης εργασίας (εργασία από το σπίτι), την αυξημένη άδεια μητρότητας, τον εθελοντισμό σε προγράμματα ΕΚΕ, κ.ά.

Η κρίση έχει δυσχεράνει πολύ τις προσπάθειες των εταιρειών να κρατήσουν κάποια στάνταρντ στον τομέα αυτόν. Το έχετε νιώσει στη Unilever; Αν όχι, γιατί;

Η ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas έχει εδραιωμένες ξεκάθαρες διαδικασίες που εξασφαλίζουν και διαφυλάσσουν τα δικαιώματα του εργαζόμενου. Επενδύει πολύ στην αμφίδρομη επικοινωνία της ηγετικής ομάδας και της βάσης και ισχύει η πολιτική των ανοιχτών θυρών. Όποιος εργαζόμενος έχει ανάγκη να μιλήσει ακόμη και στον Πρόεδρο της εταιρείας, η πόρτα του είναι πάντα ανοιχτή.

Είναι μια εταιρεία που η δέσμευση των εργαζόμενων είναι πολύ υψηλή και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δίνουν όλοι τον καλύτερό τους εαυτό. Δεν είναι τυχαίο που στα σχόλια των εργαζόμενων για το τι θα μπορούσε να βελτιώσει η εταιρεία για να γίνει καλύτερη, οι περισσότεροι απάντησαν ότι δεν θα άλλαζαν τίποτα. Όπως επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων, κος Α. Σπέρτος, στην τελετή βράβευσης μίλησε για «την εταιρεία του» και όχι για την εταιρεία στην οποία δουλεύει.

Οι εργαζόμενοι της ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas εργάζονται για «την εταιρεία τους» όχι «για μια εταιρεία» και ξέρουν ότι στα δύσκολα φαίνονται οι φίλοι και ότι στα δύσκολα μπορούμε να βασιστούμε ο ένας στον άλλον.