To Χόλιγουντ «προσγειώνεται» στη Σύρο

To Χόλιγουντ «προσγειώνεται» στη Σύρο

Η Αντιδήμαρχος πολιτισμού Σύρου μιλά στο Fortune για το project που θα αναβαθμίσει το πολιτιστικό προφίλ της Ελλάδας.

Χολιγουντιανός αέρας αναμένεται να φυσήξει στο νησί της Σύρου, καθώς ομάδα καταξιωμένων παραγωγών-σκηνοθετών από τη «Μέκκα» του Κινηματογράφου, κατέθεσε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδυτικό σχέδιο δημιουργίας μόνιμων στούντιο για μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που «τρέχουν» το έργο με τίτλο «Το Ελληνικό Κινηματογραφικό Σχέδιο στη Σύρο» βρίσκεται και ένας εκ των κορυφαίων σκηνοθετών-παραγωγών του Χόλιγουντ, ο

O Steven Bernstein.
O Steven Bernstein.

, ενώ στην επενδυτική ομάδα συμμετέχουν και άλλοι καταξιωμένοι παραγωγοί, σκηνοθέτες και κινηματογραφιστές όπως οι Richard Gladstein, Andrew Lane, Martin Meunier, George Macropulos και Gary Romolo Fiorelli.
Η αρχική επένδυση εκτιμάται στα 6,5 εκ. ευρώ και αν όλα πάνε βάσει σχεδίου και δοθεί το «πράσινο φως», τότε το πολιτιστικό προϊόν της Σύρου, αλλά και ολόκληρης της χώρας θα αποκτήσουν άλλη αίγλη στο εξωτερικό.

Για όσους αναρωτιούνται για ποιο λόγο επελέγη η Σύρος για τη δημιουργία μόνιμων στούντιο για μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές και όχι κάποιο άλλο ελληνικό νησί αντάξιου φυσικού κάλλους και πολιτιστικής παράδοσης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού της Σύρου, Θωμαή Μενδρινού εξηγεί στο FortuneGreece.com πως η Σύρος διαθέτει μια τεράστια βιομηχανική και πολιτιστική κληρονομιά που σπανίως τη συναντά κανείς και μπορεί να μαγέψει από τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, μέχρι και επίδοξους επενδυτές.

Η Θωμαή Μενδρινού.
Η Θωμαή Μενδρινού.
Η Θωμαή Μενδρινού.

 

«Έπειτα από επαφή με τους ενδιαφερόμενους, μας μετέφεραν πως στη Σύρο ανακάλυψαν έναν θησαυρό, στον οποίο πιστεύουν πολύ και επιθυμούν να επενδύσουν. Εάν αυτή η επένδυση πραγματοποιηθεί τελικά θα φέρει τεράστια οφέλη όχι μόνο στη Σύρο, αλλά σε όλη την Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Μενδρινού.

Η ίδια επισημαίνει πως το εν λόγω έργο το διαχειρίζεται αποκλειστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος έχει προωθήσει το ζήτημα σε πολύ υψηλό κυβερνητικό επίπεδο.

«Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ζήτησε από το Υπουργείο Τουρισμού την θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου, ώστε να μπορέσει αυτό να υλοποιηθεί. Γίνονται, απ’ όσο γνωρίζουμε διαβουλεύσεις για το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο στη συνέχεια θα φτάσει στη Βουλή. Ευχή όλων μας είναι να μπορέσει να υλοποιηθεί».

Ανάμεσα στα 20 σημαντικότερα φεστιβάλ το Aniμαsyros!

Πάντως η Σύρος δεν είναι η πρώτη φορά που πρωτοπορεί σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Εδώ και μια δεκαετία το κυκλαδίτικο νησί απασχολεί το παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα μέσω του Aniμαsyros, του μεγαλύτερου φεστιβάλ animation στην Ελλάδα και ενός από τα είκοσι σημαντικότερα παγκοσμίως. Όπως υπογραμμίζει και η κα Μενδρινού πρόκειται για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινούμενων Σχεδίων, το οποίο φέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια επιτυχίας και δημιουργίας, αποτελώντας σημείο αναφοράς της πολιτιστικής ιστορίας της Σύρου.

animasyros_-_animation_maskot_on_Syros

«Ξεκίνησε δειλά αλλά κατάφερε, υπό την καθοδήγηση του Προέδρου του Φεστιβάλ κ.Καραμητσάνη, να πείσει για την δυναμική του, για την πολυσήμαντη προσφορά στην κοινωνία της Σύρου, αλλά και για τις προοπτικές του σε βάθος χρόνου. Ως Δήμος, το αγκαλιάσαμε και το στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Η προσέλκυση επισκεπτών, αποκλειστικά για το φεστιβάλ την περίοδο που πραγματοποιείται, δηλαδή τον Σεπτέμβριο, είναι πολύ σημαντική για εμάς, διότι οι προσπάθειες που καταβάλλουμε έχουν στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου». Προσθέτει δε πως, στο πλαίσιο του Αniμαsyros, πραγματοποιούνται και κατά τη διάρκεια του χειμώνα εργαστήρια σε άτομα με αναπηρία, περνώντας μέσω αυτής της πρωτοβουλίας το ηχηρό μήνυμα πως « Όλοι έχουν πρόσβαση στον Πολιτισμό».

Το προσεχές διάστημα η προσοχή αναμένεται να στραφεί στην προετοιμασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κατοίκων του νησιού για την υποδοχή χιλιάδων επισκεπτών ενόψει Πάσχα. «Η Σύρος αποτελεί τον πρώτο προορισμό για τις Πασχαλινές διακοπές και συνιστά μια μοναδική εμπειρία, αφού Ορθόδοξοι και οι Καθολικοί γιορτάζουν μαζί αρμονικά μέσα σε μια μοναδική κατανυκτική ατμόσφαιρα».

Αξίζει να σημειωθεί πως η πολιτιστική ατζέντα του νησιού περιλαμβάνει αρκετά φεστιβάλ, συναυλίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες, εικαστικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις.