To χρονοδιάγραμμα για να κλείσει η αξιολόγηση και το χρέος

To χρονοδιάγραμμα για να κλείσει η αξιολόγηση και το χρέος

Συνολική συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει και το χρέος, μόνο εφόσον νομοθετηθούν όλα τα μέτρα – Δεν κλείδωσε ακόμα η επιστροφή των δανειστών.

Χωρίς ημερομηνία επιστροφής ολοκληρώθηκε το χθεσινό EWG, όπως επιβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ. Η Ανίκα Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις, οι οποίες συνεχίζονται σε διάφορα επίπεδα από την έδρα των θεσμών.

«Αυτές οι διαβουλεύσεις θα επιτρέψουν να ανοίξει η πόρτα για την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα με στόχο να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση. Ωστόσο, δεν έχει οριστεί ακόμα η ημερομηνία επιστροφής τους», δήλωσε η κ. Μπράιτχαρτ.

Κατά τη συνεδρίαση του EWG, η σύσταση που έκανε η Ομάδα Εργασίας είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, αφήνοντας τον καθορισμό ημερομηνίας στους άμεσα εμπλεκόμενους, δηλαδή την κυβέρνηση και τους επικεφαλής των θεσμών.

H επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα πρέπει να γίνει το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ώστε σε 2-3 ημέρες να επιτευχθεί καταρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Απριλίου στη Μάλτα.

Από εκεί και πέρα, η καταρχήν συμφωνία θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους να ξεκινήσουν τις συζητήσεις με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του διεθνούς οργανισμού, στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον και να τις ολοκληρώσουν πριν από το μεθεπόμενο Εurogroup της 22ας Μαΐου.

Στις 22 Μαΐου και εφόσον προηγουμένως θα έχουν υλοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα (νομοθέτηση όλων των μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης, δηλαδή δημοσιονομικών, εργασιακών, αγορά ενέργειας), θα υπάρξει η λεγόμενη συνολική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει την δεύτερη αξιολόγηση, την εκταμίευση της δόσης, το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας το ζήτημα που απασχόλησε περισσότερο τους διαπραγματευτές ήταν το σκέλος των συντάξεων στα δημοσιονομικά μέτρα. Η διαφωνία δεν έχει να κάνει επί του μεγέθους των περικοπών, που θα ανέρχονται στο 1% του ΑΕΠ (αφορούν στις συντάξεις), αλλά στο πώς αυτά θα κατανεμηθούν τη διετία 2019-2020.

Η κυβέρνηση ζητάει το μεγαλύτερο μέρος να μεταφερθεί στο 2020 για ευνόητους λόγους, ενώ το ΔΝΤ, πάλι για τους δικούς του ευνόητους λόγους, ζητούσε το 2019.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

Διαβάστε ακόμη: Η διαφωνία τελευταίας στιγμής Τσακαλώτου-Τσίπρα που μπλόκαρε τη διαπραγμάτευση

Ντάισελμπλουμ: Δεν θα ολοκληρωθεί στο επόμενο Eurogroup η αξιολόγηση

Η αξιολόγηση της Ελλάδας δεν θα ολοκληρωθεί στο επόμενο Eurogroup, τονίζει ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.  «Ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να το εγκρίνουμε σύντομα, αλλά αυτό δεν θα είναι στις 7 Απριλίου στη Βαλέτα, είναι πολύ νωρίς», τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χάγη.

Πρόσθεσε ακόμη ότι έχει σημειωθεί πολλή πρόοδος μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών και της Ελλάδας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

«Είναι πάντα δυνατό να συγκαλέσουμε ένα έκτακτο Eurogroup και αυτό δεν είναι ανακοίνωση, αλλά η δυνατότητα παραμένει», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup.