To Eurogroup αποχαιρέτησε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

To Eurogroup αποχαιρέτησε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
German Minister of Finance Wolfgang Schauble, Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem, Spain's Finance Minister Luis de Guindos, Italian Finance Minister Pier Carlo Padoan and European Economic and Financial Affairs Commissioner Pierre Moscovici attend an euro zone finance ministers meeting in Luxembourg, October 9, 2017. REUTERS/Eric Vidal

Παραμένει στην προεδρία του Eurogroup μέχρι τη λήξη της θητείας του o Γ. Ντάισελμπλουμ.

Την απόφαση του Eurogroup να παραμείνει στην θέση του επικεφαλής του Eurogroup μέχρι τη λήξη της θητείας του στις 13 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Λουξεμβούργο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι παρ’ όλο που η νέα ολλανδική κυβέρνηση θα σχηματιστεί μέσα στις επόμενες μέρες και επομένως δε θα είναι πια υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, γνωστοποίησε στα μέλη του Eurogroup την πρόθεσή του να παραμείνει στη θέση του προέδρου μέχρι το τέλος της θητείας του, κάτι που έκαναν ομόφωνα δεκτό. Όπως είπε, ο νέος επικεφαλής θα εκλεγεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο, προκειμένου να είναι στη θέση του στο Eurogroup του Ιανουαρίου.

Αναφορικά με την αποχώρηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γ. Ντάισελμπλουμε είπε πως κατά τη χθεσινή συνεδρίαση πολλοί υπουργοί πήραν το λόγο προκειμένου να ευχαριστήσουν το Β. Σόιμπλε, αποτιμώντας τα οκτώ χρόνια που συμμετείχε στο Eurogroup. Τον χαρακτήρισε «ισχυρό» συμμετέχοντα, καθώς συνέβαλε «ενεργά» στη δημιουργία της ευρωζώνης αλλά και σε άλλα σημαντικά γεγονότα της ΕΕ, με σημαντικότερη την κρίση, κατά την οποία το ευρώ σχεδόν «κατέρρευσε».

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την άποψη ότι η κυρίαρχη παρουσία του Β. Σόιμπλε δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα στην ευρωζώνη, αλλά έχει να κάνει με την «εμπειρία» και τη «σοφία» του. Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, ο Β. Σόιμπλε είχε οδηγό το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ΕΕ και της ευρωζώνης.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Oικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για «αμοιβαία συγκίνηση» κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, όπου οι υπουργοί εξέφρασαν την «ευγνωμοσύνη» τους για την «αποφασιστική» του δράση, τόσο σε επίπεδο συμβουλευτικό όσο και λειτουργικό. Ο Π. Μοσκοβισί αναφέρθηκε σε συζητήσεις που ήταν συχνά «περίπλοκες» ή και υπήρχαν ακόμα και «διαφωνίες», ωστόσο η συνεργασία ήταν πάντα καλή.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως η σημερινή, πρώτη συζήτηση επικεντρώθηκε σε τρεις αρχές: στο ρόλο που θα έχει ο ESM στη διαχείριση μελλοντικών κρίσεων, στη συμβολή του στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και στη διακυβέρνηση του ESM και τη διασύνδεσή του με το νομικό πλαίσιο της Ένωσης. Ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε πως πρέπει να διασφαλιστεί ο σεβασμός των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής στη διαχείριση των προγραμμάτων και να αποφευχθεί η όποια «σύγχυση».

Τέλος, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ χαιρέτισε αυτήν την πρώτη συζήτηση, επισημαίνοντας ότι στο μέλλον η εμπλοκή του ΔΝΤ θα «μικρύνει» και θα «εξαφανιστεί», καθώς ο ρόλος του ESM σε ενδεχόμενα προγράμματα θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Επιτροπή και ο ESM θα πρέπει να εργαστούν από κοινού στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων, διασφαλίζοντας, όμως, ότι δε θα μπλέκονται οι αρμοδιότητές τους.

Βελγικός Τύπος: Τελευταίο Eurogroup για τον Σόιμπλε

Η εφημερίδα La Libre Belgique, σημειώνει ότι “αυτός ο βετεράνος της πολιτικής, ο οποίος χαίρει υψηλής δημοτικότητας στη Γερμανία και μεγάλου σεβασμού στο Eurogroup”, κατέβαλε “κάθε δυνατή προσπάθεια” για τη διατήρηση της ακεραιότητας της ευρωζώνης κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ ήταν ο μόνος “που μπορούσε να καυχιέται ότι γνώριζε στο σύνολό της την ελληνική κρίση χρέους, κατά τη διάρκεια της οποίας κλήθηκε ορισμένες φορές να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά”.

“Ευθύς, επίμονος και εριστικός, δε μάσησε ποτέ τα λόγια του, ενώ καμία απόφαση δεν μπορούσε να ληφθεί στο Eurogroup χωρίς τη γερμανική συναίνεση”, επισημαίνει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας ότι ο πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, “μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της Αριστεράς γνωστή για την επικριτική της στάση απέναντι στο Eurogroup”, τον είχε κατηγορήσει ότι είχε οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν από την πλευρά του, υπογραμμίζει το δημοσίευμα, υποστηρίζει ότι “ο Βαρουφάκης απεχθανόταν όλον τον κόσμο εκτός από τον εαυτό του”, ενώ το μόνο που προσάπτει στο Γερμανό πρώην ομόλογό του είναι η ιδέα του για ένα προσωρινό Grexit.

Το εγκώμιο του Σόιμπλε πλέκει εξάλλου και η εφημερίδα De Tijd, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως μπορεί ο γερμανός πολιτικός να απεικονίζεται πολλές φορές ως ένα “ανάλγητο γεράκι”, στην πραγματικότητα όμως ήταν αυτός που έσωσε το ευρώ. Επισημαίνεται ειδικότερα πως ο Σόιμπλε είναι αυτός που κατάφερε να πουλήσει στην κοινή γνώμη των βόρειων χωρών την σωτηρία πέντε ευρωπαικών χωρών,συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Μπορεί η σωτηρία αυτή να καθυστέρησε υπερβολικά, εξηγεί η εφημερίδα, ωστόσο συντελέστηκε με δημοκρατικό και συντεταγμένο τρόπο στο βαθμό που υπερψηφίστηκε από τα αντίστοιχα Κοινοβούλια των βορειοευρωπαϊκών χωρών και αυτό είναι που αποτελεί την σημαντικότερη πολιτική κληρονομιά του Σόιμπλε. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία είχε θυσιάσει το μάρκο μόνον αφού έλαβε την διαβεβαίωση ότι θα το διαδεχόταν ένα ισχυρό ευρώ και άρα η γερμανική κοινή γνώμη ήταν εξαιρετικά αρνητική απέναντι στο ενδεχόμενο χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας.