To Firefox OS εισβάλλει στην αγορά κινητών

To Firefox OS εισβάλλει στην αγορά κινητών

Το πασίγνωστο ανοιχτό λογισμό γοητεύει τις αναδυόμενες αγορές και όχι μόνο...

Όταν η Mozilla, η εταιρεία πίσω από τον δημοφιλή “ανοιχτό” web browser Firefox αποφάσιζε να δημιουργήσει ένα λειτουργικό σύστημα για κινητά τηλέφωνα, το έκανε με απώτερο στόχο να αλλάξει το τοπίο στο mobile web –ένας στόχος ομολογουμένως κάπως ασαφής και ομιχλώδης.

Δεδομένης της κυριαρχίας της Apple και της Google, βεβαίως, θα έλεγε κανείς πως ήταν μια τολμηρή κίνηση. Κι όμως, η ανταπόκριση από κάθε πλευρά ήταν από την αρχή θετική. Τώρα, μετά την κυκλοφορία των πρώτων συσκευών με Firefox OS στην παγκόσμια αγορά, ρίχνουμε μια ματιά στους λόγους πίσω από την κίνηση της Mozilla, και τις πιθανές προεκτάσεις της.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το Chromecast και τo Νέο Nexus 7

1. Βολεύει τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας
Οι βασικοί υποστηρικτές της ιδέας ενός νέου ανοιχτού λειτουργικού συστήματος για κινητά ήταν και είναι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια οι πάροχοι είχαν τον απόλυτο έλεγχο πάνω στις συσκευές που κυκλοφορούσαν, απολαμβάνοντας τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τα έσοδα.

Μετά όμως ήρθε η Apple και το iPhone της, και στη συνέχεια στρατιές από smartphones, και ξαφνικά οι πάροχοι έγιναν ακριβώς αυτό: Πάροχοι υπηρεσιών φωνής, SMS (περίπου) και δεδομένων. Έχασαν κάθε έσοδο από τις εφαρμογές που κατέβαζαν οι χρήστες. Έτσι, οι ίδιοι που έφεραν τα πρώτα «walled gardens» άρχισαν σύντομα να αναζητούν λύσεις για να σπάσουν τα μονοπώλια του iOS και του Android.

Η Mozilla προσέγγισε το θέμα έξυπνα, δίνοντας στις εταιρείες αυτές την ευκαιρία να μειώσουν την εξάρτηση από τους δύο μεγάλους και την ίδια στιγμή να αυξήσουν ξανά τα έσοδα τους. Το μυστικό κρύβεται στον τρόπο που θα λειτουργούν τα app stores στο Firefox OS: Ο καθένας θα μπορεί να δημιουργήσει το δικό του κι έτσι να παίρνει μερίδιο από τις πωλήσεις.

Leap Motion: Μία μικροσκοπική συσκευή, μια τεράστια ιδέα

2. Οι αναπτυσσόμενες αγορές
Η Mozilla θέλει να αποτελέσει τον τρίτο πόλο στην αγορά των κινητών, αλλά δεν θέλει να το κάνει “χτυπώντας” την Apple και την Google στις αναπτυγμένες χώρες, εκεί δηλαδή που το να έχει κάποιος ένα smartphone είναι κάτι συνηθισμένο. Για αυτό ακριβώς το λόγο οι πρώτες αγορές που θέλει να κερδίσει είναι αυτές της Νότιας Αμερικής.

Τα σχέδια της Mozilla αντικατοπτρίζονται και στα τεχνικά χαρακτηριστικά των πρώτων κινητών τηλεφώνων που έχουν κυκλοφορήσει, του ZTE Open και του Alcatel One Touch Fire. Και τα δύο έρχονται με χαμηλή ανάλυση οθόνης (320×480 pixels), μικρή μνήμη (256 MB RAM και 2 GB εσωτερική μνήμη) και περιορισμένες δυνατότητες στην κάμερα (3.15 MP).

Αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι η χαμηλή τιμή τους. Το ZTE Open για παράδειγμα άρχισε να διατίθεται στην Ισπανία έναντι 70€, σε μια τιμή που περιλαμβάνει 30€ δωρεάν χρόνο ομιλίας, κάτι που ρίχνει ακόμα περισσότερο το τελικό κόστος για τον καταναλωτή.

Αξίζει να προσέξουμε πως μέσα στην επόμενη τετραετία αναμένεται να έχουμε περίπου 1 δισ. νέους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, με την πλειοψηφία να έρχεται όπως είναι λογικό από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Εκμεταλλευόμενο λοιπόν την τιμή των συσκευών, το Firefox OS μπορεί να γίνει μια πολύ καλή εναλλακτική του Android σε αυτές τις αγορές.

3. Η HTML5 είναι το μέλλον (;)
Το επόμενο στοιχείο το οποίο θέλει να εκμεταλλευτεί η Mozilla είναι η HTML5, η τεχνολογία στην οποία θα βασίζονται οι εφαρμογές που θα τρέχουν στο Firefox OS και η οποία κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές.

Καθώς η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι πολύ διαφορετική από το iOS και το Android, παρουσιάζει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον για developers ήδη εξοικειωμένους με τις web τεχνολογίες. Κάποιοι χρησιμοποιούν από τώρα wrappers για να προσφέρουν «καμουφλαρισμένες» τις web εφαρμογές τους στις πλατφόρμες του iOS και του Android. Η μεταφορά τους στα app stores του Firefox OS θα είναι σχετικά απλή υπόθεση. Απομένει να δούμε πώς αυτή η ευκολία θα μετατραπεί σε χιλιάδες αξιόλογα apps.

Займы на карту без залога выдаются круглосуточно, так как это происходит автоматически.