Το “καρφί” Πούτιν για την Ελλάδα και το παράδειγμα της Τουρκίας

Το “καρφί” Πούτιν για την Ελλάδα και το παράδειγμα της Τουρκίας

Τι απαντάει ο Ρώσος πρόεδρος για το θέμα του τουρισμού και της έκδοσης βίζας για τους Ρώσους πολίτες.

Η Ρωσία αναπτύσσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα ανεξάρτητα από το αν είναι μέλος της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ και εάν βρίσκεται στην ευρωζώνη, δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν σε συνέντευξή του στην ιταλική Corriere della Sera, σύμφωνα με το πλήρες κείμενο της απάντησης, που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο (διαβάστε σχετικά εδώ).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ανάμεσα σε άλλα, έχει η απάντηση του κ. Πούτιν για το θέμα του τουρισμού και της έκδοσης βίζας για τους Ρώσους πολίτες, οι οποίοι διατυπώνουν συχνά παράπονα για την πολιτική των ελληνικών Προξενείων, ειδικά τα τελευταία χρόνια:

«Ένα άλλο πλεονέκτημα, που έχει η Ελλάδα, είναι φυσικά ο τουρισμός, αλλά εντός της ζώνης Σένγκεν και υπάρχουν εδώ περιορισμοί. Έχουμε καθεστώς εισόδου χωρίς βίζα στην Τουρκία και ήταν 5 εκατομμύρια οι Ρώσοι τουρίστες στην Τουρκία την περασμένη χρονιά, ενώ στην Ελλάδα δεν θυμάμαι ακριβώς, νομίζω ήταν λιγότεροι από εκατομμύριο, κάπου τριακόσιες χιλιάδες, μου φαίνεται στο σύνολο», είπε επιλέξει ο κ. Πούτιν, συγκρίνοντας για άλλη μια φορά τη χώρα μας με την Τουρκία, η οποία ακολουθεί πολιτική «ανοιχτών θυρών» έναντι των Ρώσων πολιτών.

«Eυτυχώς ο πραγματικός αριθμός Ρώσων τουριστών ήταν το 2014 κοντά στο ένα εκατομμύριο, λίγο παραπάνω ή παρακάτω, αναλόγως με το πώς το υπολογίζουμε, γιατί ούτε αυτό δεν έχουμε ακόμη καταφέρει, να έχουμε αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία», σχολίασε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο Γιώργος Σινανίδης, επικεφαλής του Γραφείου Μόσχας του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου.

«Το γεγονός και μόνο όμως ότι ο Ρώσος πρόεδρος μας «ρίχνει» τόσο χαμηλά, αποτελεί την πιο χειροπιαστή επιβεβαίωση της αποτυχίας της τουριστικής μας πολιτικής και της διπλωματικής μας εκπροσώπησης, καθώς όσοι γνωρίζουν τις ιδιομορφίες της ρωσικής αγοράς κατανοούν ότι η ολοφάνερη αυστηροποίηση των διαδικασιών σε σημείο παραλογισμού τα τελευταία χρόνια μόνο κακό κάνει στην τουριστική και γενικότερη εικόνα της χώρας στη Ρωσία και μάλιστα σε μια καθοριστική στιγμή για την οικονομία μας», παρατήρησε ο κ. Σινανίδης.

Διαβάστε ακόμη: 

Πούτιν: Οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα δεν εξαρτώνται από το ευρώ