Το παιχνίδι των αλληλοκατηγοριών ξεκίνησε

Το παιχνίδι των αλληλοκατηγοριών ξεκίνησε
Ï õðïõñãüò Ïéêïíïìéêþí Åõêëåßäçò Ôóáêáëþôïò äßíåé óõíÝíôåõîç Ôýðïõ óôá ÌÌÅ, óôï õðïõñãåßï Ïéêïíïìéêþí, ÁèÞíá, ÄåõôÝñá 18 Éáíïõáñßïõ 2016. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÏÑÅÓÔÇÓ ÐÁÍÁÃÉÙÔÏÕ

Γιατί τα «καρφιά» του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το ΔΝΤ θυμίζουν έντονα την κρίση πριν από ακριβώς ένα χρόνο.

Τις δραματικές ημέρες του Φεβρουαρίου του 2015 ξύπνησε η ξαφνική κρίση στις σχέσεις κυβέρνησης-Δ.Ν.Τ, μετά τις καταγγελίες του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι το Ταμείο κάνει ύποπτες διαρροές και καθυστερεί σκοπίμως την έναρξη της αξιολόγησης.

Αφορμή στάθηκαν οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών, που αποδίδονται σε στελέχη του Δ.Ν.Τ ότι υπάρχει τεράστια απόσταση ανάμεσα στα όσα ζητούν οι δανειστές για το Ασφαλιστικό και στις προτάσεις Κατρούγκαλου, καθώς και ότι οι επικεφαλής του κουαρτέτου δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Αθήνα εάν πρώτα η κυβέρνηση δεν αποστείλει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που ζητούν, καθώς επίσης και ποσοτικοποίηση των μέτρων που περιλαμβάνει το σχέδιο Κατρούγκαλου.

Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο κάνουν λόγο για δύο συγκεκριμένα δημοσιεύματα: το πρώτο ήταν ο χαρακτηρισμός «ζητήσαμε αγελάδα και μας έφεραν… γάτα», που αποτύπωνε ότι η πρόταση για το Ασφαλιστικό δεν πλησιάζει ούτε κατά διάνοια αυτά που ζητούν οι δανειστές και το δεύτερο, οι διαρροές ότι το δημοσιονομικό κενό για την τριετία 2016-2018 θα πλησιάσει τα 7 δισ. ευρώ και θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα.

Σε μία κίνηση συμβολισμού, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέλεξε να σηκώσει το γάντι και να καταγγείλει το ΔΝΤ ζητώντας μάλιστα να του ξεκαθαρίσει γραπτώς εάν αυτές οι διαρροές απηχούν τις θέσεις του. Μάλιστα, στη συνέντευξη τύπου παρέστη και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, γεγονός καινοφανές.

Ωστόσο, παρά την κυβερνητική ένταση, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει επιπλέον στοιχεία για το Ασφαλιστικό πριν αποφασίσουν εάν θα επιστρέψουν, ενώ ζητούν να τους αποσταλεί και το σχέδιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου πριν ξεκινήσει η αξιολόγηση.

Παράλληλα και η Κομισιόν επιβεβαίωσε επισήμως ότι οι επικεφαλής του κουαρτέτου δεν θα έρθουν εάν δεν πάρουν πρώτα τα πρόσθετα στοιχεία, που περιμένουν.

Η κυβέρνηση έστειλε μήνυμα ότι δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστέρηση στην αξιολόγηση, καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται να πετύχει κανένας από τους στόχους του προγράμματος, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι δεν θα αφήσει την διαπραγμάτευση να σέρνεται για μήνες, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Είναι προφανές ότι ξεκινάει και πάλι το παιχνίδι των ευθυνών, σε μία περίοδο όμως που κανείς δεν έχει διάθεση να ασχοληθεί με μια νέα ελληνική κρίση. Αν η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη μεγάλη στροφή και τη συμφωνία ή για μια πορεία σύγκρουσης που θα συνοδευτεί από πολιτικές εξελίξεις θα φανεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.