To προσχέδιο του προϋπολογισμού περνάει άτυπα από το Eurogroup

To προσχέδιο του προϋπολογισμού περνάει άτυπα από το Eurogroup
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την άφιξή του για την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup, την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018, στη Βιένη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/consilium.europa.eu/BKA/Michael Gruber

To πόκερ για τις συντάξεις συνεχίζεται στο Λουξεμβούργο – Πώς η Ελλάδα μπαίνει ξανά στην ατζέντα των ΥΠΟΙΚ.

Στο Eurogroup έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους τα στελέχη της κυβέρνησης. Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι τυπικά στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ, όμως είναι δεδομένο ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα «κόψει αντιδράσεις» για το περιεχόμενο του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Στο προσχέδιο περιλαμβάνεται και η συμφωνημένη με τους δανειστές εκδοχή (δηλαδή η μείωση των συντάξεων παράλληλα με τα ψηφισμένα αντίμετρα) αλλά και ένα εναλλακτικό σενάριο που δεν προβλέπει μειώσεις στις συντάξεις και τα αντίμετρα έχουν «αντικατασταθεί» με τις ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται κυρίως η αντίδραση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, όπως επίσης και το κατά πόσον θα βάλει πλάτη στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο γάλλος ομόλογός του.

Όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος, ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες εν όψει του Eurogroup της 1ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, το ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συγκεκριμένης συνεδρίασης, ωστόσο, δεν αποκλείεται να συζητηθεί στο περιθώριο της συνάντησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι θεσμοί ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών για την πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή στην Αθήνα και το επόμενο βήμα είναι η αποστολή των ελληνικών προτάσεων για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Σχετικά με το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, είπε, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως «δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο» και ότι θα συζητηθεί όταν υπάρχει η «πλήρης εικόνα».

«Η απόφαση θα ληφθεί στο πλαίσιο της εξέτασης των προσχεδίων των προϋπολογισμών των κρατών-μελών που θα κατατεθούν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει η γνωμοδότηση της Επιτροπής και μετά θα συζητηθεί σε επίπεδο Eurogroup, πιθανότατα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, καθώς αυτή του Νοεμβρίου είναι πολύ νωρίς», εξήγησε ο αξιωματούχος.

H ατζέντα του Eurogroup

Οι εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές, οι διεθνείς ισοτιμίες και η μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Οι εθνικοί αυτόματοι σταθεροποιητές, που περιλαμβάνουν τα συστήματα φορολόγησης και παροχών, είναι οι πρώτες γραμμές άμυνας όταν μια χώρα αντιμετωπίζει οικονομικούς κλυδωνισμούς, γι’ αυτό και πρέπει να λειτουργούν αποτελεσματικά. Οι αυτόματοι σταθεροποιητές είναιεξαιρετικά σημαντικοί για τα κράτη μέλη που συμμετέχουν σε μια νομισματική ένωση, διότι τα κράτη αυτή δεν έχουν τη δυνατότητα να βασίζονται στις δικές τους νομισματικές και συναλλαγματικές πολιτικές για να εξουδετερώνουν τους κλυδωνισμούς.

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κάνουν μια συζήτηση εν όψει των συνόδων της G20 και του ΔΝΤ που θα πραγματοποιηθούν στο Μπαλί της Ινδονησίας στις 11-12 Οκτωβρίου και στις 12-14 Οκτωβρίου αντίστοιχα, εστιάζοντας στις εξελίξεις στο πεδίο των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Να σημειωθεί πως το θέμα αυτό συζητείται τακτικά από τους υπουργούς εν όψει σημαντικών διεθνών συνόδων.

Τέλος, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν για τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) και θα επικεντρωθούν σε δύο πτυχές της μεταρρύθμισης, ήτοι στην επανεξέταση της εργαλειοθήκης του ESM, με έμφαση στην αποτελεσματικότητα των προληπτικών μέσων και τα κριτήρια επιλεξιμότητάς τους και στον ρόλο του ESM στη διαχείριση και την πρόληψη κρίσεων. Η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του ESM εντάσσεται στην εντολή που έλαβε το Eurogroup από τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης τον Ιούνιο, όπου οι ηγέτες ζήτησαν από το Eurogroup να συμφωνήσει τους όρους για την περαιτέρω ανάπτυξη του ΕΜΣ έως τον Δεκέμβριο του 2018.