Το Snapchat…πάει Wall Street και αυτή είναι η ιστορία του

Το Snapchat…πάει Wall Street και αυτή είναι η ιστορία του
517157183KS00265_Vanity_Fai

Πώς φτάσαμε στην εφαρμογή που έχει περισσότερους από 150 εκατ. χρήστες την ημέρα και θέλει να μπει στο αμερικανικό χρηματιστήριο. 

Του Άντριου Νούσκα

Η Snap Inc., η μητρική εταιρεία της εξαιρετικά δημοφιλούς εφαρμογής αποστολής και λήψης μηνυμάτων Snapchat, ξεκίνησε τη διαδικασία εισαγωγής στο χρηματιστήριο.

«Τα προϊόντα μας δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να εκφραστούν, να ζήσουν τη στιγμή, να μάθουν τι συμβαίνει στον κόσμο, και να περάσουν καλά» αναφέρεται στο έγγραφο S-1 της εταιρείας. Όσο για την Snap Inc., αυτή περιγράφεται ως «εταιρεία καμερών» – μια αναφορά στα δημοφιλή Spectacles.

Η αρχική δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης – κατά την οποία ο Έβαν Σπίγκελ, ο 26χρονος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ελπίζει να συλλέξει χρήμα που θα προσεγγίζει την αποτίμηση ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Snap – είναι το τελευταίο επίτευγμα μιας εταιρείας που εμφανίστηκε μόλις το 2011.

Ιδού πώς έφτασε μέχρι εδώ:

Ο Έβαν Σπίγκελ, ο Ρόμπερτ «Μπόμπι» Μέρφι, και ο Φρανκ Ρέτζιναλντ «Ρέτζι» Μπράουν ο 4ος γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ το 2010. Ο Σπίγκελ σπούδαζε σχεδιασμό προϊόντων (δεν αποφοίτησε ποτέ), ο Μέρφι σπούδαζε μαθηματικά και πληροφορική, και ο Μπράουν σπούδαζε αγγλικά. Όλοι ήταν μέλη της αδελφότητας Κάπα Σίγμα, και ο Σπίγκελ ήταν επικεφαλής κοινωνικών δραστηριοτήτων της αδελφότητας.

Ο Σπίγκελ και ο Μέρφι ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω στο πρότζεκτ «Future Freshman» (Ο μελλοντικός πρωτοετής), ένα εργαλείο υποστήριξης φοιτητών, γονέων και καθηγητών κατά τη διαδικασία επιλογής και εγγραφής φοιτητών στο πανεπιστήμιο.

Στη συνέχεια, οι τρεις τους – Σπίγκελ, Μπράουν και Μέρφι – αρχίζουν να εργάζονται πάνω σε μια εφαρμογή αποστολής εφήμερων μηνυμάτων και της δίνουν το όνομα «Picaboo». Το 2013 ο Μπράουν κάνει αγωγή εναντίον του Σπίγκελ και του Μέρφι, υποστηρίζοντας ότι ήταν αυτός που συνέλαβε την ιδέα, και οι τρεις τους φτάνουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό ύψους 157,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι συνιδρυτές κατασκευάζουν ένα πρωτότυπο στο σπίτι του πατέρα του Σπίγκελ στο Λος Άντζελες, και δημοσιεύουν το πρώτο σχετικό δελτίο τύπου τον Ιούλιο του 2011. «Ξεφορτώσου αυτές τις παλιομοδίτικες εφαρμογές αποστολής μηνυμάτων με φωτογραφίες, καθώς πλέον το Picaboo επιτρέπει σε σένα και στις φίλες σου να στείλετε φωτογραφίες η μία στην άλλη χωρίς αυτές οι φωτογραφίες να διατηρούνται κάπου. Δείξτε το νέο σας σέξι κούρεμα ή το νέο hot ρούχο χωρίς το άγχος ότι αυτές οι φωτογραφίες θα αποθηκευθούν κάπου».

Και κατέληγε: «Ποιος θέλει τις φωτογραφίες του να διαρκούν για πάντα; Εεεε, όχι εμείς, έτσι δεν είναι;». Ακριβώς.

Στην πορεία, έγινε γνωστό ότι η λέξη Picaboo χρησιμοποιείτο ήδη ως επωνυμία από μια παλαιότερη εταιρεία παραγωγής και εκτύπωσης φωτογραφιών. Για να αποφευχθεί η σύγχυση, οι συνιδρυτές μετονόμασαν την πλατφόρμα τους σε Snapchat.

Οι ενεργοί χρήστες της εφαρμογής στα τέλη του 2011 ήταν περίπου 1.000. Στις αρχές του 2012, εκτοξεύονται στις 100.000. Τον Οκτώβριο του 2012, η Snapchat παύει να προσφέρεται μόνο στο λειτουργικό iOS της Apple, και επεκτείνεται και στο λειτουργικό Android της Google. Και κάπως έτσι ολοκληρώνει το έτος με …1 εκατομμύριο ενεργούς χρήστες ημερησίως.

Παρά τις ανησυχίες ως προς ζητήματα ιδιωτικότητας – και τη δυνατότητα της εταιρείας να σβήνει πράγματι κάθε φωτογραφία και κάθε δεδομένο μηνύματος από τους διακομιστές της – η Snapchat συνέχισε να αναπτύσσεται. Μάλιστα, τον Απρίλιο του 2012 εξασφαλίζει χρηματοδότηση 485.000 δολαρίων από την Lightspeed Venture Partners. Επίσης, χάρη στο βελτιωμένο hardware των smartphone, η Snapchat προσθέτει υποστήριξη βίντεο, επιτρέποντας στους χρήστες να ανταλλάσουν και βιντεο-μηνύματα εκτός από φωτογραφίες.

Τον Δεκέμβριο του 2012, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, CEO της Facebook, λανσάρει το Poke – έναν κλώνο της Snapchat. Αλλά η Snapchat δεν σταματάει πουθενά. Στις αρχές του 2013, κλείνει μια χρηματοδότηση 13,5 εκατομμυρίων δολαρίων από την Benchmark Capital.

Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή. Τρία χρόνια μετά το ορόσημο του 1 εκατομμυρίου χρηστών, η Snapchat έφτασε τους 100 εκατομμύρια ημερήσιους ενεργούς χρήστες. Με άλλα λόγια: το αντίστοιχο του ενός τρίτου του πληθυσμού των ΗΠΑ ανοίγει το Snapchat κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου.

Διαβάστε σχετικά:

Είναι επίσημο: Το Snapchat μπαίνει στο Χρηματιστήριο – Στο φως τα οικονομικά του στοιχεία