Το ξενοδοχείο στο οποίο δεν έμεινε ποτέ κανείς

Το ξενοδοχείο στο οποίο δεν έμεινε ποτέ κανείς

Αυτό το ξενοδοχείο χωρητικότητας 300 κλινών έκανε εγκαίνια πάνω από μία φορά, αλλά δεν είχε ποτέ του ούτε έναν ένοικο.

της Λάουρα Βόγκελ

Η Ιταλία δεν είναι γνωστή μόνο για τα μακαρόνια και τις παραλίες της, αλλά και για τουλάχιστον ένα ξενοδοχείο – φάντασμα. Οι περισσότεροι από μας δεν έχουν ακούσει ποτέ για το Grande Hotel de Calogero, όμως το ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Σικελία φτιάχνεται και ξαναφτιάχνεται εδώ και δεκαετίες, χωρίς όμως να έχει λειτουργήσει ποτέ!

Η ιστορία του ξενοδοχείου είναι εν πολλοίς αντιπροσωπευτική του κλάδου διαχείρισης ακινήτων της Ιταλίας. Η χώρα έχει περίπου 670 ημιτελή κτίρια, τα οποία απλώς κάθονται. Η συνολική αξία τους ανέρχεται στα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου, αλλά η ολοκλήρωση της κατασκευής τους απαιτεί μια τεράστια επένδυση – τουλάχιστον 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην περίπτωση του Grande Hotel de Calogero στη Σικελία, δεν μπορείς να πεις ότι τουλάχιστον κάποιοι δεν προσπάθησαν. Κι όμως, μετά από δύο ανακαινίσεις και τέσσερα εγκαίνια, παραμένει κλειστό.

Η επιτυχία του θεωρείτο εξαρχής δεδομένη. Το ξενοδοχείο χτίστηκε στο Monte Kronio, έναν λόφο όπου βρίσκεται και η βασιλική που φιλοξενεί τα οστά του Άγιου Καλόγερου της Σικελίας, ενός αγίου του 16ου αιώνα. Ο λόφος είναι κομμάτι μιας περιοχής μοναδικού φυσικού κάλλους, ενώ πολύ κοντά βρίσκονται και θερμά λουτρά.

Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 1954, αλλά χρειάστηκαν τριάντα χρόνια για να ολοκληρωθεί  το 1984. Αμέσως ανέκυψε το πρώτο πρόβλημα: δεν είχε καθοριστεί ποιος θα είχε τη διοίκηση του ξενοδοχείου, καθώς η χρηματοδότηση είχε προέλθει από την περιφέρεια της Σικελίας και δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη.

Μετά από μερικά χρόνια αδιεξόδου (και φθοράς του κτιρίου), οι τοπικές αρχές άρχισαν να το επισκευάζουν και έγιναν και εγκαίνια. Σύντομα, όμως, ανακαλύφθηκε ότι το ξενοδοχείο δεν διέθετε επαρκές σύστημα αποχέτευσης. Καταβλήθηκαν 874.000 δολάρια από την περιφερειακή αρχή στην τοπική συνεταιριστική εταιρεία που είχε αναλάβει τη διοίκηση του ξενοδοχείου, και εν τέλει κατασκευάστηκε ένα ολοκληρωμένο αποχετευτικό σύστημα. Το 1998, ξαναέγιναν εγκαίνια, για να κλείσει σχεδόν αμέσως. Ο λόγος; Άγνωστος.

Πριν από 15 χρόνια, υπήρξε μια τελευταία προσπάθεια να τεθεί επιτέλους σε λειτουργία το ξενοδοχείο. Μια νέα ομάδα επενδυτών ανέλαβε τη διοίκηση το 2000 και σχεδίαζε να συνδέσει το ξενοδοχείο στο δημοτικό αποχετευτικό σύστημα. Δυστυχώς, το περιφερειακό συμβούλιο δεν είχε προβλέψει να υποβάλλει τα κατάλληλα έγγραφα για το έργο και έτσι η λειτουργία του ξενοδοχείου αναβλήθηκε επ’ αόριστον.

Και κάπως έτσι, παρά τα χρόνια που πέρασαν και παρά τα λεφτά που επενδύθηκαν, το Grande Hotel de Calogero περιμένει ακόμα να φιλοξενήσει τον πρώτο του επισκέπτη…