Τόσο κοστίζει ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο

Τόσο κοστίζει ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο
2016 Rio Olympics - Swimming - Victory Ceremony - Men's 4 x 100m Freestyle Relay Victory Ceremony - Olympic Aquatics Stadium - Rio de Janeiro, Brazil - 08/08/2016. Michael Phelps (USA) of USA poses with his medal REUTERS/David Gray FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. - RTSLPRC

Η πραγματική αλλά και η ιστορική αξία ενός μεταλλίου.

Tα Ολυμπιακά μετάλλια παραδίδονται στους διοργανωτές κάθε δυο χρόνια. Την ώρα που ακούγεται ο ύμνος της χώρας κάθε νικητή, ο φακός επικεντρώνεται κυρίως στα μετάλλια τα οποία κέρδισαν οι αθλητές με κόπο και προσπάθεια όμως οι περισσότεροι από όσους παρακολουθούν την απονομή, αναρωτιούνται πόσο μπορεί να αξίζει αυτό το κομμάτι πολύτιμου μετάλλου.

Η τιμή μπορεί να πει κανείς, ότι διαφέρει ανάλογα με το ποσό που θέλει ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος να δώσει. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εκτιμηθεί ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Ο πρώτος και ευκολότερος τρόπος για να υπολογιστεί η αξία του χρυσού όταν λιώσει. Από το 1968, στους αγώνες του Μεξικού έως και σήμερα τα μετάλλια έχουν κατά μέσο όρο 65,8 χιλιοστά διάμετρο, 6,5 χιλιοστά πάχος, και 176,5 γραμμάρια βάρος. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, βέβαια, τα μετάλλια διέφεραν, καθώς το βάρος τους άγγιζε τα 375 με 400 γραμμάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρυσά μετάλλια δεν πλήρως κατασκευασμένα από χρυσό. Αντιθέτως, στα έξι γραμμάρια αναλογούν 24 καράτια χρυσού. Τα υπόλοιπα είναι ασήμι.

Σήμερα ένα χρυσό μετάλλιο έχει αξία 366 δολάρια, ενώ αυτά που δόθηκαν στους αγώνες του Λονδίνου κοστολογούνται στα 501 δολάρια.

Η συλλεκτική αξία

Εκατοντάδες χρυσά μετάλλια απονέμονται κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στους νικητές, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και αναπόφευκα τα πουλούν.

«Οι τιμές διαφέρουν από μετάλλιο σε μετάλλιο», δήλωσε ο οίκος RR Auction με έδρα τη Βοστώνη, η οποία έχει πουλήσει μέχρι σήμερα πολλά χρυσά μετάλλια. Σύμφωνα με αυτή, μια μέση τιμή για ένα «κοινό» χρυσό μετάλλιο, επί παραδείγματι τοξοβολίας ή υδατοσφαίρισης, μπορεί να φτάσει τα 10.000 δολάρια.

Στα αρχεία του οίκου δημοπρασιών, ωστόσο, υπάρχει μια πώληση στην οποία περιλαμβάνονται τέσσερα χρυσά μετάλλια: Το ένα πωλήθηκε στην τιμή των 47,746 δολαρίων και πρόκειται για ένα χρυσό μετάλλιο από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Chamonix το 1924 και ένα άλλο χρυσό μετάλλιο από τους Ολυμπιακούς της Μελβούρνης το 1956 πωλήθηκε στα 10,114 δολάρια.

Η αξία του μπόνους

Στις μέρες μας, η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ προφέρει μια επιταγή 25.οοο δολαρίων σε κάθε νικητή χρυσού μεταλλίου. Ωστόσο, αυτό είναι απλά μια αρχή, καθώς σε ένα δημοφιλές άθλημα ένα χρυσό μετάλλιο μπορεί να προσφέρει εκτός από την καλή φήμη, ευκαιρίες εκατομμυρίων δολαρίων.

Το χρυσό μετάλλιο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά όνειρα ενός αθλητή. Όμως δεδομένου ότι στους Αγώνες του Λονδίνου δόθηκαν 301 μετάλλια, με το καθένα να κουβαλά διαφορετική ιστορία για το πώς αποκτήθηκε, είναι σχεδόν αδύνατο να πει κανείς ποια είναι η πραγματική του αξία.