Τουσκ: Οι «κόκκινες γραμμές» του Λονδίνου θα καθορίσουν τις σχέσεις μας

Τουσκ: Οι «κόκκινες γραμμές» του Λονδίνου θα καθορίσουν τις σχέσεις μας
European Council President Donald Tusk holds a news conference at the European Council headquarters after a European Union leaders summit in Brussels, Belgium June 26, 2015. REUTERS/Eric Vidal - RTX1HX8O

«Οι τριβές είναι μια αναπόφευκτη παράπλευρη συνέπεια του Brexit. Εκ φύσεως».

Στο Λονδίνο βρίσκεται ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για κρίσιμες επαφές στη σκιά των χθεσινών προτάσεων της ΕΕ που προκάλεσαν σφοδρή αντίδραση από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης, ειδικά για το σκέλος που αφορά την Ιρλανδία.

Μέσω twitter ο Ντόναλντ Τουσκ έστειλε τα δικά του μηνύματα. «Μια πιθανή συνέπεια των κόκκινων γραμμών της Μεγάλης Βρετανίας για το Brexit είναι «σκληρό σύνορο» στο νησί της Ιρλανδίας. Η ΕΕ θέλει να το αποφύγει και γι’ αυτό προτείνει την εγκαθίδρυση «κοινής ρυθμιστικής περιοχής», αν δεν βρεθεί άλλη λύση. Σήμερα στο Λονδίνο θα ρωτήσω αν η βρετανική κυβέρνηση έχει μια καλύτερη ιδέα», γράφει για να συμπληρώσει:

«Οι κόκκινες γραμμές της Μεγάλης Βρετανίας θα διαμορφώσουν το σχήμα της μελλοντικής μας σχέσης. Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσω προσχέδιο κατευθυντήριων γραμμών γι’ αυτό. Ας είμαστε ξεκάθαροι: Δεν μπορεί να υπάρχει εμπόριο χωρίς τριβές εκτός της τελωνειακής ένωσης και της ενιαίας αγοράς. Οι τριβές είναι μια αναπόφευκτη παράπλευρη συνέπεια του Brexit. Εκ φύσεως»