Τραμπ εναντίον όλων: Έρχονται δασμοί 25% για τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα

Τραμπ εναντίον όλων: Έρχονται δασμοί 25% για τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα

Οικονομικός πόλεμος: Ο Τραμπ νιώθει ότι οι ΗΠΑ απειλούνται από τα εμπορικά ελλείμματα που παρουσιάζουν με τις υπόλοιπες ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου.

«Θα βάλουμε φόρο 25% σε κάθε αυτοκίνητο, που εισάγεται στις ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε χθες το βράδυ ο Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του στη Δυτική Βιρτζίνια, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Η δήλωση αυτή έρχεται την ώρα που πληροφορίες της Wall Street Journal θέλουν τον υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, να επιδιώκει τη μετάθεση της προθεσμίας του Αυγούστου, που είχε θέσει για την επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα, προκειμένου να προχωρήσουν διαπραγματεύσεις με όλες τις μεγάλες χώρες- εξαγωγείς οχημάτων, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει από το Μάιο από το υπουργείο Εμπορίου να εξετάσει κατά πόσο τέτοιου είδους εισαγωγές αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Ήταν το ίδιο επιχείρημα που είχε χρησιμοποιήσει για τους δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα.

Η κίνηση αυτή αποτελεί πλήγμα για τους Ευρωπαίους σε έναν εξαιρετικά κρίσιμο τομέα- αυτόν της αυτοκινητοβιομηχανίας και αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από Βερολίνο και Παρίσι.

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν σήμερα δασμούς μόλις 2,5% στα εισαγόμενα Ι.Χ., αλλά και 25% σε ελαφρά φορτηγά. Η Ε.Ε. την ίδια ώρα επιβάλλει δασμούς 10% σε όλα τα οχήματα. Οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει πως θα απαντήσουν με το ίδιο νόμισμα στην αύξηση των αμερικανικών δασμών.

Οι ΗΠΑ εισήγαγαν πέρυσι 8,72 εκατομμύρια αυτοκίνητα αξίας 191,7 δισ. δολαρίων. Τα περισσότερα από τα μισά (4,72 εκατομμύρια) προοήλθαν από τους εταίρους τους στη NAFTA, δηλαδή το Μεξικό και τον Καναδά.

Το πλεόνασμα – «μαμούθ» της Γερμανίας και η οργή Τραμπ

Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας θα είναι το υψηλότερο στην παγκόσμια οικονομία για μια ακόμη χρονιά, παρά την κριτική που έχει ασκηθεί από διεθνείς οργανισμούς και τις απειλές της Ουάσιγκτον για επιβολή δασμών ώστε να συμμορφωθεί το Βερολίνο. Σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο Ifo, το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στα 299 δισ. δολάρια το 2018, που σημαίνει ότι θα είναι το υψηλότερο στον κόσμο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Τη μερίδα του λέοντος σε αυτό το πλεόνασμα καταλαμβάνουν οι εξαγωγές, που θα υπερβούν τις εισαγωγές κατά 265 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Ifo.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσιάζει τη διαφορά μεταξύ της αξίας των αγαθών και των υπηρεσιών που εισάγει και εξάγει μια χώρα κάθε οικονομικό έτος. Η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ έχει δεχθεί σκληρή κριτική διότι έχει εναποθέσει όλο το βάρος της ανάπτυξης στις εξαγωγές, χωρίς να ενθαρρύνει την εγχώρια κατανάλωση είτε με την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων είτε με την αύξηση της κατανάλωσης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παροτρύνουν εδώ και χρόνια τη Γερμανία να ενισχύσει στην εγχώρια ζήτηση και τις εισαγωγές, για να περιοριστούν οι ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι οι ΗΠΑ αδικούνται από τα εμπορικά ελλείμματα που παρουσιάζουν με τις υπόλοιπες ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, συζητώντας, μεταξύ άλλων, την ιδέα για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τη Γερμανία. Στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών περιλαμβάνεται το εμπορικό ισοζύγιο, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στις εξαγωγές και τις εισαγωγές μιας οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη:

Οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ «ακουμπούν» και την Ελλάδα

Διπλό πλήγμα για τον Ντόναλντ Τραμπ στα δικαστήρια – Ο Κόεν τον ενέπλεξε στην κατάθεσή του