Τραμπ – Πούτιν: Μια φιλία γεννιέται;

Τραμπ – Πούτιν: Μια φιλία γεννιέται;

Πούτιν και Τραμπ: Ανάπτυξη σχέσεων ισοτιμίας, συντονισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους

Η τηλεφωνική συνδιάλεξη ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν ένα «πρώτο σημαντικό βήμα» για τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Σάββατο ο Λευκός Οίκος.

«Αυτή η θετική τηλεφωνική συνομιλία είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη βελτίωση της σχέσης ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Ρωσία, η οποία είναι ανάγκη να αποκατασταθεί», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ επιδεινώθηκαν ραγδαία επί των ημερών της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, ειδικά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα, τη ρωσική επέμβαση στη Συρία και τις κατηγορίες περί ανάμιξης του Κρεμλίνου στις αμερικανικές εκλογές.

Το Κρεμλίνο ανέφερε νωρίτερα ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν να οικοδομήσουν μια σχέση «ίσου προς ίσο». Τέτοια διατύπωση δεν περιέχεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η συνδιάλεξη διήρκεσε περίπου μία ώρα και κατά τη διάρκεια της συζητήθηκαν θέματα από την «συνεργασία για να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος» ως τις «προσπάθειες συνεργασίας για (να υπάρξει) περισσότερη ειρήνη στον κόσμο, περιλαμβανομένης της Συρίας», κατά την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν για πρώτη φορά τηλεφωνικά τον Νοέμβριο, λίγο μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ, και συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να «εξομαλυνθούν» οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και στην Ουάσινγκτον.

Πούτιν και Τραμπ: ανάπτυξη σχέσεων ισοτιμίας, συντονισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν σήμερα να αναπτύξουν τις σχέσεις τους «ως ίσος προς ίσον» δίνοντας προτεραιότητα στον αγώνα «κατά της τρομοκρατίας» και επιτυγχάνοντας έναν «πραγματικό συντονισμό» κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην Συρία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Και από τις δύο πλευρές εκφράσθηκε η βούληση για από κοινού προσπάθεια με στόχο την σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ρωσο-αμερικανικής συνεργασίας σε εποικοδομητική βάση, σε βάση ισοτιμίας και αμοιβαία επωφελή», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο μετά την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Τραμπ.

Εν αναμονή μίας συνάντησης που και οι δύο δήλωσαν ότι θέλουν να οργανώσουν, είχα μία «θετική» συνομιλία επί σειράς θεμάτων, από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μέχρι την Ουκρανία και την διένεξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων , την κορεατική χερσόνησο και τις εμπορικές σχέσεις, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Η έμφαση δόθηκε στην προτεραιότητα των προσπαθειών του αγώνα κατά της απειλής που συνιστά η διεθνής τρομοκρατία. Οι πρόεδροι εκφράσθηκαν υπέρ της επίτευξης πραγματικού συντονισμού των αμερικανικών και των ρωσικών ενεργειών για την καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οταν ερωτήθηκε χθες για τη σχέση του με τον πρόεδρο Πούτιν, με τον οποίο θέλει να υπάρξει προσέγγιση, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε: «Ελπίζω ότι θα έχουμε μία φανταστική σχέση. Είναι εφικτό. Και είναι επίσης πιθανόν να μην προχωρήσει. θα δούμε πώς θα πάει». Για το θέμα των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας , δήλωσε ότι είναι «πολύ νωρίς» να γίνει λόγος για χαλάρωση.